Okumak iyileştirir

 

 

Okumayan insanların kendileri dahil, sevdikleri, aileleri ve topluma ne gibi faydaları olabilir?

 

Oku deyince okuyanlara garip garip bakıp okumaya, kitaba ne gerek var ben hayat okulunu okudum diyen çok cahil boş insan var. Boşlar çünkü dolu insanlar asla cahil cahil konuşmaz, size vereceği bir şeyi olmadığından bilgi birikimi, okuduğunu bildiği bu şekilde karamsar ve cahilce konuşurlar.

 

Okumak sayesinde ilim, bilim, fen, hayat, kişi değişir gelişir, ilerler. Dinimizde dahi ilk emir “OKU” diye başlar. Okuyanları garip karşılayan kendileri okumadığı gibi başkalarına da okumamaları i.in gereksiz kendi tercihi olan kötü yaşam biçimini drama gibi anlatıp empoze eden çok gereksiz insan var.

 

Çoğunlukla hiçbir faydalı bilgi içermeyen televizyon programlarında saatlerce vakit harcamak yerine vaktini kitap okuyarak değerlendiren kişiler, kitaplardan aldıkları bilgi ve bu sayede edindikleri kültür sayesinde toplum içerisinde etkin birer karakter olarak görülürler. Kitap okumanın tüm faydalı getirileri, insanların önce kendileri için okuma alışkanlığı edinmeleri gerektiğinin önemli birer göstergesidir.

 

Kendini okuyarak geliştiren kişilerin çevrelerinde gelişen olaylar karşısında daha doğru yaklaşımlarda bulunması beklenir. Bununla birlikte okuyan bir toplum inşa etmek, zamanla eğitim seviyesinin doğru oranda artmasına ve toplum nezdinde kültür seviyesinin yükselmesine sebep olacaktır.

 

Peki biz bunları yazdık ama günümüzdeki asıl gerçeğe değinmedik okumaya karar veren ya da bizler gibi sürekli okuyan, okuyun diyen kişilerin günümüzdeki sorun yetkililerin kitap okumamızı istememesi okuyan insandan genelde korkarlar okuyan kişi düşünür çünkü, eleştirir, sesini çıkarır, hakkını bilir ister.

 

Okumayan kişi çoğu kişiye göre iyidir onların düşünecek bir beyni kendilerini ifade edecek bir beyinleri yoktur çünkü. Öyle ki okuma oranının düşük olduğu ülkede okumak isteyenler için kitaplar fahiş fiyata satılıyor insanlar geçimini zor sağlar iken bir de alması gereken kitapları alamıyor, okuyamıyor geriliyor, okumayan toplarda ilerleme, gelişme olmaz, suç oranları artar okumayan, çalışmayan ne yapacak başka okumamış ki kötüyü iyiyi bilsin. Cehaletin dibine dibine batmaya başlayan bir ülke olmaya başladık.

 

M.Kemal Atatürk, Türk milleti için büyük bir şanstı halen olmasını dilerdim bu aralar değerini daha yoğun hissettiğimiz olsaydı diye kullandığımız cümleler ile bitiyor konuşmalar, umarım izinden gitmeyi onun güzel hedefleri doğrultusunda hep ileri götürecek kişiler ile yönetiliriz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.