Eğitim Haber Girişi : 17 Ekim 2018 19:32

Prof.Dr. Türkez, TÜGVA'nın gençlerine 'Bor'u anlattı

Prof.Dr. Türkez, TÜGVA'nın gençlerine 'Bor'u anlattı

Erzurum Pos- ETÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Türkez, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Erzurum İl Temsilciliği tarafından düzenlenen bilimsel buluşmada “Küresel bilim rekabetinde milli bir strateji: Bor nanoteknolojisi” başlıklı konferans verdi. 

 

 

BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN “BOR NANOTEKNOLOJİSİ” 


Türkiye Gençlik Vakfı Erzurum Konuk Evi’nde düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Hasan Türkez, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli ve milli üretim hamlesine katkı sağlamak adına Bor Nanoteknolojisi alanında yürüttüğü güncel çalışmaları ve bulguları paylaştı. Büyük ve güçlü Türkiye için bor-nanoteknoloji-bor nanoteknolojisi ekseninde geliştirdiği bilimsel strateji ve yakın gelecekteki önemine değindi. 

 

 

DÜNYA BOR REZERVİNİN YÜZDE 80'İNE SAHİBİZ


Prof. Dr. Türkez Dünya bor rezervlerinin yaklaşık yüzde 80’ine sahip olan Türkiye’nin geleceği açısından borun öneminin farkında olduklarını ve tüm çalışmalarda bu değeri göz önüne aldığı ifade etti. 2007 yılından itibaren çeşitli uluslararası kuruluşlarca borun insan sağlığını olumsuz etkilediğine dair gerçek dışı ve bilimsel olmayan karalamaların bulunduğunu, bu haksız karalama kampanyalarına karşı doktora çalışmalarından günümüze kadar ulusal savlarımızı kanıtlayacak çok sayıda önemli bulguya ulaştıklarını ve bu bulguları uluslararası platformlarda dile getirdiklerini anlattı. Türkez, ‘Borun bırakın sağlık riski olmasını kan, beyin ve kemik dokularının gelişimi ve fonksiyonu için mutlaka gerekli olduğu artık bilimsel bir kesinliğe ulaşmıştır.’ dedi.

 

 

TÜRKİYE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ BOR ÜRETECEK 


Hükümetin 2018 yılı içerisinde açıklamış olduğu “Yeni Bor Stratejisi” hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Türkez söz konusu bu yerli ve milli strateji doğrultusunda ülkemizin yüksek teknolojili bor karbür üreteceğini, kolemanit gibi ulusal açıdan önem taşıyan bor hammaddelerimizin teknolojik kullanıma göre işlenebilecek hale geleceğini, böylece hammadde olarak tonu 200 dolar düzeyinde olan borun tonu yüzbinlerce dolara ulaşacak bir katma değer sağlayacağını ifade etti. 
TÜGVA il temsilcisi Seyfullah Gülakar, Gençlik Koordinatörü Kaan Alparslan Çakır ve Üniversiteli TÜGVA’lıların katıldığı Konferansın sonunda katılımcıların sorularını cevaplayan Prof. Dr. Türkez, katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.