Protez tırnak çılgınlığı

Günümüzde yaptıranların sayısı giderek fazlalaşıyor, çalışan, öğrenci, geç, yaşlı, ev hanımları hatta tesettürlüler. Protez tırnak yaptırınca bakımlı olduklarını ve daha dişi olduklarını zannettikleri işlem oldukça tehlikeli ve çirkin görüntü. Bir hanımefendiyi bakımlı gösteren temiz yapılmış manikürü ve kalıcı olmayan ojeleridir, zarafetidir.

 

Tırnaklarda kayıp, kırık, hasar yok ise protezi asla önermiyorum çünkü masum değil. Erzurum’da bu anlamda merdiven altı doğru manikürü dahi bilmeyen, hastalık saçan merdiven altı çok yer var. Hiçbirinin kullandığı cihazlar, törpüler ve ekipmanlar steril değil.

 

Peki neden protez tırnak zararlı hiç düşündünüz mü?

 

Enfeksiyon: Akrilik ve gerçek tırnaklar arasında kalan nemli ve ılık alan bakteri ve mantar üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Protez tırnaklar uzun süre takılı kaldığından maalesef enfeksiyonun bulguları da gizlenir. Enfeksiyon bulgusu olarak dolama, tırnak altında şişlik, tırnakta şekil bozukluğu, tırnağın kalıcı kaybı, tırnak etrafında şiddetli kaşıntı, su toplaması veya pullanma ile seyreden dermatit görülür. Özellikle kemoterapi alan, kortizon tedavisi gören, otoimmün hastalıklar (bağışıklık sisteminin kendiliğinden çalıştığı durumlar), diyabet ve bozulmuş damar akımı olanlarda enfeksiyon riski artar.

 

Deri kanseri gelişimi: Ellerde skuamöz hücreli karsinom denen bir deri kanseri gelişimi özellikle ultraviyole ışığı (UV) kullanılan jelli tırnak uygulamasında görülebilir. UV ışığının deride karsinojen etkisi nedeniyle uzun süre jelli tırnak kullanan kişilerde ellerde deri kanseri gelişebilir. Bu risk güneşle uzun süren teması olan kişilerde artar.

 

Yanıklar: Diğer bir sorun akrilik tırnakların yanıcı olmasıdır. Yüksek ısı ile tırnaklar alev alıp 3. derece yanıklara neden olabilir. Protez tırnak kullananlar, saç düzleştiriciler ve fön makinesi kullanılırken, yemek yaparken dikkatli olmalıdır.

 

Protez tırnağın ve kalıcı ojenin zararları saymakla bitmez birçok ciddi hastalıklara sebebiyet vermek dışında, tırnağın yapısını bozup tırnak bariyerine zarar veriyor, tırnağın yapısını bozuyor, inceltip kırıyor kalıcı hasarlara tırnak kayıplarına kadar olumsuz sonuçlar yaratabiliyor, bu yüzden hem sağlıksız hem görüntüsü ilkel işlemler yaptırır iken iyi düşünelim.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.