Şampiyonlar nasıl yetişir -1

Geçen haftaki yazımda Şampiyonlar nasıl yetişti onu yazmaya çalışmıştım. Tesis – Malzeme – Antrenör – maddi imkansızlıklar olmasına rağmen Avrupa ve Balkan şampiyonlarını yetiştirmiş bir Erzurum olduğunu yazmıştım.

 

Peki bu imkansızlıklara rağmen nasıl başarılı sporcular yetiştirmiş , nasıl Ülkemizi Yurt dışında temsil etmişti bu sporcu ağabeyilerimiz?

 

Geçmişte yapılan röportajlar ve bize anlatılanları toparladığımız zaman ;

 

1- Erzurumlu gençlerin yaptıkları spora Aşk derecesinde bağlı olmaları, sadakatle ve disiplinle çalışmalarından kaynaklanmış olduğunu göreceğiz.

 

Öyle ki yapmış oldukları spor branşının malzemelerini bulamadıkları için , Dış budak ağacından Kayaklar yaparak sevdikleri sporu yapmaya gayret etmişler .

 

Güreş minderi bulamadıkları için toprak ve çim sahalarda antrenman yapmaya çabalamışlar.

 

Boks malzemeleri bulamadıkları için kendi icat etmiş oldukları , kum torbaları ve eldivenleriyle Antrenman yapmışlar .

 

Atletlerimiz yine aynı şekilde kendi imkanları doğrultusunda koşu malzemeleri temin ederek ,dağ bayır Antrenman yapmışlar.

 

Futbol takımlarımız ilk zamanlar Faniladan forma ,çaput ve bezlerden futbol topu yaparak veya harçlıklarından biriktirerek  malzeme temin etmişler .Kendi takımlarıyla antrenman yapmışlar .

 

Müsabakalara bu yokluklar içinde hazırlanmışlar. Özveriyle ,fedakarca sevdikleri spora kendilerini adamışlar.

 

Sevgi ve Adanmışlık bana göre 1. Sebeptir.

 

Başarılı olmalarının 2. Sebebi ise Şehrimizin 1900 m yükseklikte kurulmuş olması . İklimin çok sert olması  sebebiyle  dış koşullara dayanıklı bir fiziki yapı oluşturmuştur. Yüksek rakımda yaşamanın avantajlarından biriside oksijen miktarının az olması sebebiyle Vital  kapasitenin doğal olarak gelişmiş olmasından kaynaklanmakta .

 

Bu avantajları unutmayalım.

 

Asıl soru şu ?

 

Geçmişte pek çok imkansızlıklara rağmen Şampiyonlar yetiştiren Erzurum ,Yeni Şampiyonlar nasıl yetiştirecek.

 

Devletimiz Spor tesisleri yapma açısından şu anda Uluslararası standartlarda hemen hemen her branştaki tesisleri şehrimize kazandırmış , kazandırmayada devam etmekte .

 

Kayak – Buz sporları- yüzme – Atletizm – Cirit – Halter – Güreş – Boks – Jimnastik –Futbol ve birçok branşta tesislerimiz bulunmakta .

 

Malzeme konusunda istediğiniz her marka yerli – yabancı malzemeyi bulma imkanına sahipsiniz.         ( Amatör takımların imkanları kısıtlı ).

 

Devletimiz , Spor bakanlığı kanalıyla doğru projeler hazırlamakta ve her türlü imkanı ve Donanımı sunmakta .

 

Bunların başında Sporcu Eğitim Merkezleri gelmekte ve yurdumuzun bütün vilayetlerinde faaliyet göstermekte. Güreş – Boks – Atletizm – Kayak – Halter – Jimnastik – Judo vb gibi pekçok branşlarda devletimiz Yatılı Sporcu  eğitim merkezleri kurmuş .

 

Bu merkezlerden Dünya şampiyonları ve Avrupa şampiyonları çıkarmış ve projenin doğruluğu – haklılığı kanıtlanmış durumda .

 

Erzurum da ise Sporcu Eğitim Merkezi yatılı olarak hizmet vermekte, yepyeni tesisler yapılmaya devam etmekte. Bu tesislerde İl genelindeki yetenekli sporcularımız bulunup onların başarılı olmaları için bu tesislerden faydalanmaktalar. Kayak – paten – hokey – Körling (curling)- Güreş  ve Atletizm sporcularına hizmet vermektedir.

 

Devletimizin yapmış olduğu bu atılımlar sonucu Erzurum da Gençlik Spor İl müdürlüğüne ait 160 tane tesis bulunmaktadır.

 

Yani , tesisleşme Uluslararası standartlarda,

Malzeme ve ekipman üst düzeyde ,

Ulaşım –konaklama – iletişim , eskiye nazaran mükemmel durumda ,

 

Kamp – beslenme devletin yetkilileri tarafından standartlara bağlanmış durumda ,

 

Başarılı sporculara devlet desteği ve ödül yönetmenliği iştah kabartacak türden ,

 

Tesis – Malzeme –Donanım – Teşvik işi halledilmiş .

 

Pek iyi , çok iyi bu kadar imkanlara rağmen Şampiyon sporcuları  ve Takımları bu şehir nasıl yetiştiremiyor. Yada münferit başarıları devamlı hale niye getiremiyor ???

 

Haftaya devamını yazacağım .

Saygılarımla 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.