Sigaranın ağız ve aiş sağlığı üzerine etkileri

Toplumumuz da büyük oranda cinsiyet ve yaş gözetmeksizin her kesimden birey sigara kullanıyor.Bu zararlı alışkanlık ve gizli düşman ceplerinde ve çantalarında taşıdıkları zehir.Toplumumuz da yaş ve cinsiyet seçmeyen bu zehir tüm kullanan bireyleri kendine kurban olarak seçer. Bu gizli düşman sadece maddi zarar değil aynı zaman da organlara,dokulara, kalbe,cilde ve pek konuşulmasa da ağız ve diş sağlığına da olumsuz etkileri vardır.

 

Ağız kokusundan başlayalım,sadece diş çürükleri,soğan,sarımsak ve her nevi kötü kokulu yiyecekler mi ağız kokusuna neden olur?

 

Hayır, bir diğer sebep ise sigara içmektir. Sigara kendi içerisinde bulundurduğu zararlı kötü maddeler zaman içinde ağız için de birikir buda hem kişinin kendisini hemde çevreyi rahatsız eden bir duruma dönüşür.

 

Tükürük salgısının azalmasına neden olur, bu zehir yanak ve diş etlerinin üzerinde bakteriler sinsice çoğalır.Bireyler hastalıklara açık ve korunmasız hale gelirler. Sigara içen bireylerde büyük oranda diş eti,kemik çekilmeleri, ağız içi yaralar, tükürük salgısının azalmasına bağlı olarak kötü koku ve kalıcı diş kayıpları kaçılmazdır ve sayısız örneği vardır.

 

Sigara içenler de diş eti hastalıklarına eğilim artar. Nikotin yalnız diş ve diş etlerine zarar vermez tükürük salgısı için de büyük bir tehdit olup güçlü bir maddedir bireyin sinir sistemini uyarır. Tükürük salgısında azalma olur bakterilerin ağız içine yerleşme hızı artar diş çürüğü ve kayıpları riski oldukça artar.

 

Kokan ağız,organlara, kalbe, cilde, dişlere ve diş etlerine zararın yanında sararmış lekeli dişlere neden olur. Evde yada dışarda yemek yiyip, bişeyler içerken lekeli tabak, bardak gördüğümüzde iğrenip hemen tepki veriyoruz o pis şeylerde yemek yemek istemiyoruz, Peki tüm güzel yemekleri, içecekleri neden lekeli pis dişler ile yiyorsunuz?

 

Temizlik toplum içinde gösteriş midir? İşte bu gizli düşmanın hem sağlık hem estetik açıdan zararları. Sigara ağız içinde katran biriktirip koyu renkli uzun vadede lekelenmelere neden olur. Bu hem kişinin estetik görünümü hem çevredekiler için kötü durumdur.

 

Ağız hijyenin yanı sıra kötü olumsuz sonuçlara maruz kalmamak için, kalıcı kayıplar yaşamamak için, sevdiklerinize, sağlığınıza, görünüşünüze ve hayallerinize veda etmemek için sigara sizi bırakmadan siz onu bırakın. Bununla ilgili kuruluşlardan, hekimlerden ve verecekleri ilaç yada terapileri uygulamanızı öneririm. Bugün kendinize bir iyilik yapın size neler kazandırdı neler kaybettirdi düşünün.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • M.Halis Òzsoy 05 Nisan 2023 08:31

    Tebrik ederim