Soğuk havanın nörolojik etkileri

Dünya, içerisinde enerji barındıran bir yapıya sahiptir. İçerisinde barındırdığı hayvanlar ve insanlar, gelişim ve değişim için enerjiye ihtiyaç duyar. Mevsimler yaşamın gereklerinin yerine getiren bir kaynaktır. Yıllar boyunca bu kaynağa, barınak yaparak, yiyecek üreterek, enerji elde ederek çevre koşullarıyla birlikte uyum sağlamaya çalışmıştır. Bizim gereksinim ve üretimlerimiz doğrudan iklim ve mevsimlere bağlıdır.

 

Kış mevsimindeyiz kimi yerde sağanak yağmur, kuvvetli rüzgâr, kar, don olayları var. Dondurucu soğuklar ile birlikte birçok hastalıkta baş göstermeye başlıyor. Bu dondurucu havalarda üşütüp grip, yüksek ateş dışında benim gibi migren hastalarının migrenini tetikliyor. Mevsimlerin bütün olarak hangi mekanizmayla migren tipi ağrıları tetiklediğinin bütün olarak bilinmiyor ancak; Beyindeki kimyevi balansı etkilendiği düşünülüyor.  Yaklaşık 2 gün süren dayanılmaz baş ağrısı başlıyor. Böyle durumlarda migren hastalarının migren günlüğü tutması gerektiğini düşünüyorum. Baş ağrısı soğuk havalarda oluyor ise ona göre önlem almalılar, ıslak saçla dışarı çıkmamalılar. Benim migren ağrım ise; sıcak havalarda başlar mesela bunun için şapka gözlük kullanmak gerekir. Sadece migreni tetiklemiyor.  Vücut ısısı düşen bireylerin kalbi, sinir sistemi ve diğer organları normal faaliyet gösteremez.  

 

Hipotermi, zamanında tedavi edilmeden bırakılırsa kalp dolaşım ve solunum sisteminin tamamen bozulmasına ve sonunda ölüme yol açabilir. Hipotermi genellikle soğuk havaya maruz kalmaktan kaynaklanır. Kış aylarında artan hastalıkların temel sebeplerinden biri, kötü hava koşullarının beraberinde getirdiği etkenlerdir. Kış aylarında hava soğur, nem oranı düşer. Bu virüslerin daha uzun süre hayatta kalmasına ve daha hızlı yayılmasına olanak tanır. Özellikle grip virüsleri, soğuk ve kuru hava koşullarında daha uzun süre canlı kalabilir. Bu, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının yayılma hızını artırır. Kuru ve soğuk hava, solunum yollarını kurutabilir ve hassaslaştırabilir. Bu enfeksiyon riskini artırabilir ve boğaz ağrısı, öksürük, ateş, baş ağrısı, cilt kuruluğu gibi sorunlara yol açabilir.

 

 Vücut, soğuk hava koşullarına uyum sağlamak için daha fazla enerji harcar. Bu, bağışıklık sisteminin işleyişini olumsuz etkileyebilir ve direnci azaltabilir.Bunun için soğuktan koruyan giysiler bağıkşıklığı güçlendiren besinler son derece önemlidir. Cilt kuruluğu ve kar yanıkları için özellikle kayak severlerin yazın olduğu gibi kışın da güneş koruyucu ve nemlendirici krem kullanması gerekir

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.