Suni özgüven

Bireylerin kendilerini ifade edebilmeleri, utanıp sıkılmadan isteklerini dile getirmeleri, topluluk karşısında çekinmeden konuşa bilmeleri güzeldir. İnsanların başarılı olabilmeleri için cesaretli ve özgüvenli olmaları ön şarttır.

 

Özgüven okumak, çalışmak, üretmek toplum yararına iyi işler yapmak, insanlara zarar vermemek ve mütevazi olmak demektir. Bastırılmış, kendini ifade etmesine izin verilmeyen, yoksulluk ile büyümüş veya sen çocuksun sus, konuşma gibi büyüyen kişilerde sosyal anksiyete başlar ilerleyen yaşlarda bu kişilerde çok sessiz konuşma, göz teması kuramama, başkalarının yanında yemek yiyememe, kalabalık ortama girmeye çekinme, isteklerini söylemekten utanma duyguları gelişir. Bu anlamda çocukları ufak yaşlardan itibaren cesaretlendirmemiz gerekir, özgüven sosyal hayatta başarımız ve sağlıklı yaşam adına son derece önemlidir.

 

Tüm bunların dışında bir de benim deyimim ile ‘’Suni özgüven’’ vardır yani yapay altı boş özgüven. Çoğu birey fiziksel olarak eksiklikleri, kusurları olduğunda, çocuklukta yoksulluk görüp sonradan biraz para görüp aç karnı doyduğunda, hak ederek değil birilerinin yardımı ve acıması sonucu birtakım unvanlar hediye edildiğinde, insanların nezaketen eksiklerini söylemeyip rencide olmasın düşüncesi ile sahte iltifatlar ettiğinde suni özgüven sahibi bireyler acaba bende bir şey mi var? Diye düşünüp kendince mutlu olur kendini önemli biri zanneder.

 

Her ne kadar da birilerinin acıyıp şans eseri hediye ettiği unvanlar olsa bile sonradan üç kuruş para görünce iki çaput giyip onu da beceremeyip palyaço gibi gezen, unvanlar arkasına saklanıp çok cahilce konuşan, kendine farklı imaj çizerken aslında yüz kızartıcı yaşam biçimi olan hayatı çarpık ilişkiler ile dolu, hep birilerinin desteğine, ilgisine, acımasına ihtiyacı olan kişilerde kendini ispat etme ve olmayan özellikleri ile sürekli övünme eylemi vardır, bu o kişinin kendinde eksiklikleri olduğu anlamına gelir yani fiziksel, eğitim ve ahlaki açıdan.

 

Eğitim sistemi ezbere dayalı anlamaya bağlı değil birçok branştan mezun insanlar ile arkadaşlık ettim çoğunluğu inanılmaz cahil sadece kitap ezberleyip okula gitmişler, felsefe, tarih, sanat, edebiyat, din onurlu yaşam şu an aklıma gelmeyen daha birçok konu hiçbir fikirleri bilgileri yok. Yaşamları yoksulluk ile geçmiş şans eseri para ile tanışmış, giyimleri vasat ama çok iyi uyumlu giyindiklerini sanıyorlar bir tane öğrenci okutup gariban birine yardım etmemişler.

 

İyi yaşamdan söz edip kendilerine sahte bir yaşam imajı çiziyorlar araştırıyorsunuz kokuşmuş rezil yaşamları olmuş. Karşılarında kendilerinden iyi ya da üstün kabul ettikleri kişilere saldırır gibi konuşur o kişiyi kendi gibi değersizleştirmeye çalışırlar. Suni güven işte tam olarak budur. Kendilerinin hakketmediği iş, unvan ve asla yakışmayan para ile leş bedenlerini gizlemeye çalışırlar. Özgüvenli kişi ahlaklı yaşayan, faydalı olan, her şeyi yakışır biçimde yapan, utanmayı bilen, paylaşımcı, nezaketli ve görgülü insan olmak demektir. Suni özgüvenli birini görünce ilk anlayacağınız şey o kişinin asla öyle olmadığı sakladığı, utandığı altında ezildiği şeyler olduğu anlamına gelir ki ben hep araştırırım sonucunda mutlaka bu saydıklarımın tamamına ulaşırım nitekim hep öyle de oldu her zaman.

 

Yerinde özgüven çok iyidir, ama olmayan yapay duygular suni özgüvenden öteye geçemez gerçekten başarılı, iyi olan insanların suni özgüven duyup öyle olsalar bile bunu belirtip gösterme çabasına girmelerine ihtiyaçları yoktur. Sürekli birilerini değersizleştirip kendileri farklı göstermeye çalışan bireyler ne kadar muhteşem olduklarını uydururlar onlara kızmayın acıyın çünkü; bu insancıklar kusurlarının farkında olup fark edilmesin diye çabalayan ve iyi hissedip kendilerini kabul etmek için sürekli başkalarını beğenisine takdirine ihtiyacı olan kişilerdir.

 

 Bir şekilde bir zamanlar sevilmemiş, saygı görmemiş toplumda var olamamış, yarı aç gezmiş, uzaktan baktığı kıyafetleri sonradan alıp birileri iş, unvan bahşettiğinde aldıkları maaş ile soytarı gibi aslında iyi giyindiğini sanıp komik giyinen ve gene aldığım maaşcığım ile her şeyi yaparım her şey benim ooh ben çok büyüğüm deyip boş özgüveni altında ezilen 1,59 cm insanlıklar bu gibilere ne olduğunu demez iseniz karşınızda ezildiği için gün gelir size ahkam kese o yüzden gerektiği zaman suni özgüveni olanı ezmekten geri durmayın. Leşe taze muamelesi yapar iseniz sizde yanında çürürsünüz. Sosyal çürüme denmişti Türkiye gündemi işte Suni özgüven de bunlardan biri.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Nurgül kaya 12 Mart 2024 15:29

    Mavi hocam yazılarınızı uzun süredir her hafta merakla bekliyorum tebrik ederim başarılar diliyorum

  • Nurgül kaya 12 Mart 2024 14:51

    Başarılarının devamını dilerim