Tarımsal üretim ve ülke ekonomisinde neden bu günleri yaşıyoruz?

Başta Atanan  son 3 ( Üç)  Tarım bakanını tarım dışı mesleklerden atanarak ilk yanlışı yapılmıştır. Bu ilk yanlış adımdan sonra,  son yıllarda uygulanan yanlış tarımsal üretim faaliyetleri  tarımsal üretimin yavaşlamasına sebep olmuştur.

 

Uygulanan Yanlış Tarımsal Politikalara, Artan Girdi maliyetlerinin yükselmesi ve  Yüksek Kredi faizleri de eklenince Türk Çiftçisi Her gecen gün Çiftçiliği bırakarak Büyük şehirlere göç etmek zorunda bırakılmıştır.

 

Uygulanan Yanlış Teşvik ve desteklemeler sonucu Tarımsal  üretim azalarak Ülkemiz insanın ihtiyacı olan gıda maddeleri Yeterli düzeyde üretilememektedir. Eksik olan Gıda maddelerini tamamlamak için Yanlış yola sapılarak dışardan Tarımsal ürün ithal edilmesinin Önü açılmıştır. 

 

İthalatta Gıda maddelerine uygulanan Gümrük vergisinin Bazı ürünlerden kaldırılması veya sıfıra yakın düzeye indirilmesi Sadece yerli üreticimize zarar vermekle kalmamış aynı zamanda  Milli ekonomimize de zarar vermiştir.

 


DİĞER YANLIŞ UYGULAMALARI ŞU ŞEKİLDE SINIFLANDIRABILIRIZ.


1 -  Ağaç (Ahşap) İşlenerek Kâğıt yapılan SEKA kâğıt fabrikasının kapatılması.


2  - Tütün yetiştirilmesine kota koyularak, Sigara Fabrikalarının özelleştirilerek büyük bir kısmının kapatılması, Tütün ekilen tarım arazilerinin boş kalmasına neden olmuştur.


3 - Şeker fabrikalarını özelleştirerek, Şeker pancarı yetiştirilmesine Kota konulması sonucu Türk çiftçisi Pancar ekemedi ve Sulama imkanına sahip Binlerce hektar arazı boş kaldı


4 - Şarap ve Alkol Fabrikalarının kapatılmasına  alt yapı hazırlanarak, Şaraplık üzüm yetiştirilmesinden üreticilerin vaz geçmesine neden oldu. Böylece Binlerce hektar bağlarımız üretim dışı kaldı.


 

5 - Son Yıllarda Özel sektörün daha çok para kazanmasını sağlamak amacı ile Çay kurun yaş çay alımlarına kota koyuldu. Çay üreticisi Zarar etme riski ile karşı karşıya kaldı.


6 - Türkiye fındık, kiraz, incir ve kayısı üretimi ve ihracatında dünyada lider konumda bulunuyor. Dünyada fındık üretiminin yüzde 67'sini, kirazın yüzde 26'sını, incirin yüzde 27'sini ve kayısının yüzde 23'ünü tek başına sağlayan Türkiye, bu ürünlerin üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor. Fındık üretimini azaltmak için Fındık bahçeleri sökülerek Çiftçilerin başka ürün yetiştirmesi teşvik edilmek istendi, NEDEN? 


7 - Uygulanan yanlış ekonomik politikalar;  Mazot, Gübre ve diğer girdi fiyatlarının yükselmesine neden oldu. 


8 - Türkiye'de imal edilerek Yurt dışına ihraç edilen un ve makarna gibi ürünler yeterli miktarda  Buğdayın Türkiye'de yetiştirilmesi için Gerekli proje ve planlamaları yapmayarak, İhtiyaç duyulan Buğdayın Büyük bir miktarını  diş ülkelerden ithal edilmesi Büyük bir yanlıştır.  İhtiyaç duyulan Buğdayın tamamı Türkiye'de yetiştirilirse, Ekilmeyerek üretime sokulmayan Tarım arazileri üretime sokulmuş olur.


9 - Süt ve süt ürünlerinden alınan gümrük vergisinin sıfıra yakın hale getirilerek Süt ürünleri Yurt dışından ithal edilmiştir. Süt ürünlerinin ithal edilmesi Üreticilerin süt üretiminden vaz geçerek Deforme olan süt ineklerinin yerine genç düve almayarak Süt üretiminden vaz geçmelerine neden olmuştur.


10 - Zaman zaman Kırmızı etten alınan Gümrük vergisinin sıfıra yakın hale getirilmesi Kırmızı et ithalatının önünü açmıştır. Kırmızı etin ithal edilmesi Türk besicisinin zarar etmesine neden olmuştur. Zarar eden besiciler Hayvan beslemekten vazgeçmiştir.  


11 - Milyarderlerin zevk için bindiği YAT lar için kullandıkları  akaryakıttan ÖTV Vergisi alınmıyor. Aynı şekilde Türk çiftçisinin Tarımsal ve hayvansal üretimde kullandığı akaryakıttan da ÖTV vergisi alınmamalıdır.

12 - Türk çiftçisinin Arazı sulamalarında, depolama, paketleme gibi Faaliyetlerde kullandığı elektriğe indirim uygulanması girdi Maliyetlerini az da olsa aşağı çekecektir. 

 

Tarımsal üretimde son 10 yılda bunlar yapıldığı için  Bu günleri YAŞAMAK ZORUNDA KALDIK. Yapılan bu yanlış uygulamalara son verilerek. 


İLAVETEN ŞU UYGULAMALAR YAPILMALIDIR:


1 - Bir Ülkenin can damarı Tarımdır. Tarımda dışa bağlılık damarı kesmeye yönelik makasın hazır tutulmasıdır. Bunun önemi ilk önce tam anlaşılması gerekir.


2 - Daha sonra dünya ne yapıyor biz ne yapıyoruz bunun iyi analiz edilmesi gerekir. Tarımda ileri ülkelerde çiftçilik bir meslek bizde ise yasam seklidir. Dolayısı ile bizde de  biran önce bu isin meslek haline gelmesi gerekir. Çiftçinin belirli bir kazancı her hâlükârda garanti etmesi gerekir.


3 - Bu ise ancak devletin yapacağı üretim planlaması ve urun garantisiyle ortaya çıkabilir. Tarımsal üretimdeki girdi maliyetleri düşürülmeden alim garantisi sağlanmadan üreticiye onunu görme imkân ı verilmeden problemlerin çözümü mümkün değildir.


4 - Aklin yolu birdir nasıl ki Almanya, Hollanda gibi ülkeler yukarıda belirtilen yolla bu işi halletmişse bizim de ayni yöntemle halletmekten başka çaremiz yoktur.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Hakan Cebeci 01 Aralık 2021 20:42

    Komşu yazarım, meslektaşıma saygılar sunuyorum.