Tasarruf, tasarruf, tasarruf…

Son dönemde Türkiye ekonomisinin kur üzerinde yaşadığı şoklardan sonra tasarruf konusunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Yeni dönemde bir taraftan kamuda mali disiplini sağlamak diğer taraftan oluşacak tasarruflarla yatırımları gerçekleştirmek için tasarruflara her zamankinden daha fazla önem verilmesi gerekiyor.

 

Ayrıca, kamu tarafından yapılacak tasarruf, hükümet tarafından uygulanacak politikaların toplum tarafından benimsenmesini sağladığı gibi fedakârlığın her kesim tarafından yapılmış olduğunun görülmesi toplum açısından önemli.

 

Diğer taraftan tasarruf yapan ve tasarruflarının Milli Gelir içindeki payı yüksek olan ülkelerin genelde gelişmiş ülkeler olduğu görülecektir. Mesela, Almanya’nın tasarruflarının Milli Gelir içindeki payı yüzde 27, Güney Kore’nin yüzde 35 ve Japonya’nın yüzde 25 civarında.

 

Bu nedenle tasarruf yapmanın çok gerekçeleri var.

 

PEKİ, NEDEN TASARRUF YAPMALIYIZ?

 

Kamu ve özel sektörün borçlanma ihtiyacının azalması ya da borçlanmaması için tasarruf yapmalıyız.

Borçlanmanın cari açığa neden olmaması için tasarruf yapmalıyız.

 

Kredi derecelendirme kuruluşlarının ellerinde tuttukları Demokles’in kılıcını kullanmamaları ve bu tehdit kılıcını kullandıklarında dahi ekonomiye olumsuz etki yapmaması için tasarruf yapmalıyız.

 

Dış finansman ihtiyacının azaltılması, uluslararası piyasalara bağımlılığın düşürülmesi ve yaşanılacak spekülasyonların etkisinin azaltılması için tasarruf yapmalıyız.

Yatırımları kendi kaynaklarımızla yapmak için tasarruf yapmalıyız.

 

Kısıtlı finansman kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması için tasarruf yapmalıyız.

 

Yıllarca yabancı tasarrufu çekmek için yüksek miktarlarda ödediğimiz faiz ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırmak için tasarruf yapmalıyız.

 

Ekonomide oluşacak belirsizliğin giderilmesi ve olası yüksek risk durumunda ekonomik güvenliğin sağlanması için tasarruf yapmalıyız.

Hem doların ekonomideki rolünü azaltmak hem de dolar üzerinden ekonomileri tehdit eden ülkelere karşı dik durmak için tasarruf yapmalıyız.

 

Küresel ekonomide başlayan ticaret savaşında güçlü olmak ve bu savaşı kazanmak için tasarruf yapmalıyız.

 

Üretim yapmak ya da üretimin önünde engelleri kaldırmak ve ithalatı azaltmak için tasarruf yapmalıyız.

 

Ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğinin sağlanması için tasarruf yapmaktan başka çare yok. O yüzden tasarruf yapmalıyız.

 

Ekonomik büyüme olursa cari açık dış borçlanmadan dolayı artar söylemini yani cari açık ve ekonomik büyüme arasındaki ikilemi yıkmak için tasarruf yapmalıyız.

 

Türkiye’nin kendisi için belirlediği hedeflere ulaşabilmesi, tasarruf oranlarımızın arttırılması ve bu tasarrufların yatırımlara kanalize edilmesi ile birebir ilgili olduğu için tasarruf yapmalıyız.

 

Ar-Ge’ye daha fazla kaynak ayırmak, yüksek teknolojik ürün üretimini artırmak ve yüksek GSYH’ye ulaşmak için tasarruf yapmalıyız.

 

Türkiye’nin bulunduğu orta gelir grubunda patinaj yapmaması ve orta gelir grubundan yüksek gelirli ekonomiler grubuna yükselmesi için tasarruf yapmalıyız.

 

Türkiye’nin IMF gibi uluslararası kurum ve kuruluşlara muhtaç olmaması, borç ötelemeleri yapmaması ve kendi ekonomi programlarını uygulaması için kısacası ekonomik bağımsızlığının adeta ön şartını yerine getirmesi için tasarruf yapmalıyız.

 

Özetle, ekonomide yatırımların finansmanı için gerekli olan kaynağın tasarruflarla karşılanması bir ülkenin kendi ayakları üzerinde durabilmesinin en önemli koşullarından birisi olduğu çok açık.

 

O yüzden şimdi tasarruf zamanı…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.