Tazelenme -1

‘Yaşamak için ayağa kalkmışken yazmak için oturmak ne kadar beyhudedir.’ der Fredric Gross. Varsın olsun biraz da beyhude işler ile ilgilenelim Gross a göre.

 

Gros için beyhude olan bir durum toplumumuzun çağdaşlaşması için kritik olduğundan mütevellit bu civarda biraz ehemmiyetlidir.

 

Tazelenme üniversiteleri çıkıverdi.  Nedir bu tazelenme? Son günlerde ‘sosyal çürüme’ kavramı pek gündemde. Çürümeye alternatif bir kavram mıdır?  

 

TDK; bayatlamamış, dinç, yıpranmamış, yorulmamış,  körpe olarak nitelendirir ‘taze’ kelimesini.

 

Bizim Erzurum fıkralarında da derler ya ‘Eze(teyze) eze! Gızların da senin gibi teze(taze)!

 

Şimdi gelelim tazelenmeye.

 

Bir şekilde taze hale ulaşabilmeyi, yenilenerek çağa uyum sağlayabilmeyi, akışa katılabilecek ve akışta kalabilecek enerjiye erişmek için; gerekli motivasyona, bilgiye ve çevreye ulaşmak gayesiyle yapılan çalışmalar gibi de düşünülebilir.

 

Tazelenmeyi gerekli ve önemli bulunlar öyle bir kurumsallaştı ki Tazelenme Üniversitesi oluverdi.

 

Üniversite deyince 4 yıl boyunca öğrencilerin devam ettiği eğitim süreci aklımıza ilk gelendir. Aslında genelde lisans eğitimleri 4 yıldır. İşte bu da tam öyle. Lakin katılabilmek için ön şart 60 yaş üstünde olmaktır. Kabul edilenler için aldıkları dersi geçmelerinin tek şartıysa derse devam etmeleridir.

 

Anadolu Tazelenme Üniversitesi Eskişehir’de Anadolu Üniversitesinin bünyesinde hizmet veren bir oluşumdur. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının hamiliğinde olan alanda, ilerleme kayıt etme dirayeti gösteren iller, üniversitelerinin bünyesinde bu çalışmayı gerçekleştirebilmektedir.

 

Öğrenebildiğim kadarıyla; İstanbul’da Nişantaşı, İzmir’de Ege Üniversitesi, Muğla’da Sıtkı Koçman Üniversitesi, Antalyada Akdeniz Üniversitesi ve Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi bu çalışmaları gösterebilecek bilince, kararlılığa ve enerjiye haizdir. İktidarı çok seven yurttaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı iller listesinde de bu tip sosyal sorumluluk çalışmalarına rastlamayı tasavvur etmek isterdim lakin şu an için hayal gücümün sınırları ancak bu kadarına el veriyor.

 

60 yaş üstü yurttaşlarımız, çoğu emekli olan yurttaşlarımız, yıllarca devlerine hizmet etmiş, vergi mükellefi olmuş yurttaşlarımız, çınarlarımız, deneyim abidelerimiz, dedelerimiz, ninelerimiz, atalarımız, analarımız, el üstünde tutmamız gereken yurttaşlarımızdır.

 

Peki nerede bu insanlar?

 

 

Şehir içinde park ve bahçelerde, banklarda, ibadethane bahçelerinde, okuma salonlarında, pazarlarda ve kahvelerde gördüğümüz insanlar. Kırda köy kahvelerinde, bağda bahçesinde, yalnız odalarında televizyon karşısında, gündüzlerini dört duvar arasında geçirmeye ekonomik sistemin mahkum ettiği insanlar.

 

Halbuki değerinden sıklıkla bahis ettiğimiz, emekleriyle var olduğumuz, saygıda kusur etmememiz gereken, öncelik tanınması icap eden insanlarımız.

 

İşte bu insanlarımız için akıl ve bilimi önder olarak kabul etmiş insanlar tarafından oluşturulmuş program; bilimsel temellerde, kamu kurumsallığında, halkın gönlündeki vicdanlı gizli kahramanların özverisiyle devam ettirilmektedir.

 

Sosyal çürüme olduğunu fark edip, bu aralar dile getirebilenlerden bir adım öndeyiz. Ve Devam ediyoruz…

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Hürriyet 07 Ocak 2024 22:36

  • Bahriye ışık 07 Ocak 2024 22:32

    Hocam kaleminize o güzel yüreğinize sağlık . Sizinle olan tanışmamızı ve bizleri çok güzel anlatmışsınız . Biz sizi çok sevdik size saygımızdan ve o güzel bilgileri anlatımlarınızdan dolayı hocam hitabı size çok yakıştı . Siz bizim evladımız oldunuz . Size hayatınız boyunca başarılar ve mutluluk diliyorum .

  • Behçet Bük 07 Ocak 2024 21:42

    Çok değerli hocam ; Sizi tanımaktan son derece memnun oldum. Sizin gibi değerli dinamik ve bilgi duayeni bu genç yanşınızda taktirde karşıladım. Gönlümüze taht kurdunuz adeta kendimize geldik. Pratik zeknızıla bizi ve Tazelenme ögrencilerimizi anlatıp tanıtarak gönüllerimize su serptiniz bilgi ışığınızla bizler de yeşerdik doğa gibi. Anlatılacak çok şey ve kelimeler var aslında sıgmazdı bu satırlara, hayatınızda mesleginizde çok ilerliyeceğinizi tahmin ediyorum ne mutlu sizin gibi Öğretmenlerimizi tanıdık yuksek müsadelerinizle saygılarımla.

  • Nejat Karataban 07 Ocak 2024 12:58

    Bizi Bize anlatan çok güzel bir Yazı olmuş Kalemine Sağlık iyiki bizim Hocamız olmuşsunuz Sizi tanimaktan Onur Duydum.

  • Zümrüt uçar 07 Ocak 2024 00:38

    Bu oluşumun içinde bizimle birlikte olduğunuz için size minnettarız. Teşekkürler Hakan Bey (öğretmenim demeyi çok isterdim ama siz arkadaşım dememizi istiyorsunuz.) sağlıkla, mutlulukla sevgiyle …

  • Samiye Demir 06 Ocak 2024 21:54

    Hakan Bey emeğinize kaleminize sağlık teşekkür ederiz.Sağ olasın. Araştırmalarınız, bilgi darağacınızla bizlere çok bilgiler eklediniz.Hayat devam ediyor . Elimizden geldiğince kendimizi geliştirerek ,mücadelemizi büyüterek yaşamın gereği paylaşarak, saygıyla, sevgiyle zamanımızı değerlendiriyoruz.Daha çok değer vererek yaşamdan zevk alarak , birlikte güzel günlere aydınlık yarınlara varacağız. Sevgiyle kalın

  • Fazilet Öden. 06 Ocak 2024 19:11

    Kaleminize yüreğine sağlık Hakan Hocam Siz sınıf arkadaşım hitabını istiyorsunuz bizden ama hocam demek bizi de onurlandırıyor. Gençlik çağlarımiza gidiyor o günlerinizi yaşıyoruz adeta. Bizlere büyük bir özveri ile gelerek sunum yapan bütün hocalarımıza minnettarlığımı sunar ,karşılarında saygıyla eğilirim. Bizler gelişen çağa ayak uydurmaya çalışan yaşlı değil yaş almış insanlarız, sevgili hocalarımızın deyimi ile bilge insanlarız. Buradaki yorumunuzla bizi yüceltmiş, bir toplum sorunu olanyaşli ve emekli kavramını gündeme taşımışsınız. Teşekkürler Hocam.

  • Sedat Mulazımoğlu 06 Ocak 2024 15:54

    Hocam bizleri çok güzel anlatmıßsınız kaleminize sağlık çok teşekkür ederim sizlerde bizim için çok değerlisiniz saĝolun var olun saygılar hocam

  • Tazelenme 4 sınıf öğrencisi Zeynep Aksu 06 Ocak 2024 15:33

    Tazelenme üniversitesi öğrencisi olmak,siz değerli hocalarımızdan kıymetli bilgiler edinmek,sizleri tanımak sorularımıza cevaplar almak beni, bizleri çok mutlu etti.Tazeleniyor, sosyalleşiyor, arkadaşlıklar kuruyoruz .Sunumlarınizdan çok değerli bilgiler edindim.Emeginize, yüreğinize, içtenliğinize kaleminize sağlık çok teşekkür ediyorum hocam.

  • Yılmaz Yıldırım 06 Ocak 2024 14:28

    Unutulmaması gereken, Umutlarımızı yeşerten çınarlarımızı, hayatın bir parçası yapraktır asıl olay, toplumumuz bu çınarların altında serinlerken, ısıtabiliriz umarım onları

  • Nimet Beder 06 Ocak 2024 14:03

    Hakan Hocam merhaba .ne çok marifetlerini varmış Yazarlık .Tazelenmeye anlatmissiniz . Tarımla ilgili bilgilendirdiniz .çok sorumluluk sahibisiniz .Sizi tanımak ayrıca şans ve keyifli.Murat Kahyaoglunu tanimanizda ortak bir dostumuz olduğuna sevindim . Sevgilerimle Daha nice Başarılara imza atın insallah

  • Ruhsar Yanmaz 06 Ocak 2024 13:35

    Ne kadar anlamlı bir yazı olmuş. Devamını heyecanla bekliyoruz.

  • Fadime Arslan. 06 Ocak 2024 13:34

    Kaleminize sağlık. Sayenizde bir şey öğrendik.