Erzurum, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) 2022 yılında aldığı bir kararla "2025 Turizm Başkenti" ilan edilmişti. O tarih geldi çattı. Bu yıl Erzurum'da bu bağlamda çok sayıda turizm, kültür ve spor odaklı faaliyet düzenlenecek. İlk organizasyon bugün başlayıp 12 Ocak'a kadar sürecek olan Palandöken Kış Oyunları olacak.
Halkın faaliyetlerle ilgisi, bilgisi, heyecanı ve beklentisi yok gibi. Ama Valilik, Belediyeler, Üniversiteler ve diğer resmi kurumlar harekete geçti; bugün Havuzbaşı’nda ilk tören ve kortej yürüyüşü yapılacak.
İnşallah güzelliklere, iyi işlere, faydalı hizmetlere vesile olur Turizm Başkenti payesi…
***
Bu vesile ile başımdan geçen bir durumu paylaşmanın yararlı olacağını düşünüyorum:
2016 yılında Osmanlı Dönemi Bosna Basın Tarihi adıyla bir kitabımız yayımlandı. Kitabın tanıtımı için Bosna'da bize destek olan arkadaşlarımızı ve kitabın ortak yazarı Senada Dizdar ile ailesini Erzurum’da misafir ettik. Erzurum'a gelen herkesin yaptığı gibi Bosnalı dostlarımızı da Tortum Şelalesine götürmeye niyetlendik. Sabah erken saatlerde Erzurum'dan yola çıktık. Tortum'u geçtikten az sonra misafirlerimiz "Bizim kahve saatimiz geldi. Bir yerde kahve içebilir miyiz?" dediler. “Eyvah!” dedim o anda; o civarda bırakın kahve içilecek bir kafe filan, şöyle oturup nefeslenecek temiz bir mekân bile yoktu çünkü. Uzundere'ye kadar idare ettim durumu! Uzundere'de merkezde bulunan caminin altındaki çay ocağında amcadan kahve istedim; "Hocam kahve var ama o kadar fincan yok!" dedi. Neyse, evlerden iki takım kahve fincanı ayarladı sağ olsun; kahve yaptı ve bizi şelaleye doğru yolcu etti. Şelale'deki ortam bir parça daha iyiydi ama oraya kadar yol boyunca oturup soluklanacak, bir şeyler yiyip içilecek temiz, ferah, personel ve hizmet bakımından misafir ağırlayacak bir yer o zaman yoktu.
Bu eksikliği yakın zamana kadar muhtemelen çok kimse hissetti, yaşadı ve rahatsızlığını dillendirdi.
Peki ya şimdi?
Bu soruya cevap ararken yazın bir ortamda Tortum Belediye Başkan Yardımcısına tesadüf edince kendisinden müjdeler aldım; ilçe merkezinde kadınların girişimiyle ve kadınların işleteceği bir tesis açılacağını, Şelale yolu üzerinde de yöresel ürünler satış merkezi kurulacağını söyledi. (Bu güzergahta eksikliği hissedilen tesislerin ve hizmetlerin temini için Tortum Belediye Başkanına da mesajımı ilettim; kendisi bana bir cevap vermedi. Ama maksat eksiklerin giderilmesiydi; başkan cevap vermese de önemli değildi!)
Söylendiği gibi oldu; şimdi Tortum’da bir kafe faaliyette, Derekapı’da da Tortum Yöresel Ürünler Pazarı gelip geçenin ihtiyacı için hizmet veriyor.
Yeter mi peki?
Şelale koridorunun özellikle Mart-Kasım döneminde ve hafta sonları ağırladığı misafir yoğunluğu dikkate alındığında daha fazlasına ihtiyaç duyduğu söylenebilir. Ama bu kadarına da şükür!
Başta Şelale etrafındaki çevre düzenlemeleri ve tesisler olmak üzere yol boyunca yapılan işlere bakınca ve bu durumu 10-15 yıl öncesiyle karşılaştırınca ciddi mesafe kat edildiğini söylemek mümkün.
Şimdi Turizm Başkenti olmanın sağlayacağı faydalar hem bu güzergahta hem de diğer yerel turizm destinasyonları üzerinde iyileştirmelere, yeniliklere, kaliteli ve yeterli hizmetlere yönelik olarak kullanılmalıdır. Bu kapsamda yeni mekânlar açmanın yanı sıra özellikle hizmet standardının yükseltilmesine de çalışılmalıdır. Bir çaresi aranıp bulunmalı ve söz konusu mekânların temizlik ve diğer hizmetler bakımından daha iyi duruma getirilmesi sağlanmalıdır.
Turizm Başkenti olmak işe yarasın, törenlerden ibaret kalmasın.
Olimpiyat şehri oldu bir tarih iki işe yaramaz kulemi direkmi ne olduğu belirsiz ne faydasını gördükü Erzurum şimdi turizm yılı olmuş hayırlısı olsun inşallah.