Bölge Düzenleme Tarihi : 06 Temmuz 2022 23:02 Haber Girişi : 06 Temmuz 2022 22:15

Türkiye'nin gündemi olan o maden sahasında skandal keşif!

Türkiye'nin gündemi olan o maden sahasında skandal keşif!
Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding'in ortağı olduğu Erzincan İliç ilçesindeki Çöpler Altın Medeni'nin fay hattı üzerinde olup olmadığının tespiti için mahkeme kararı ile bugün yapılan keşfe davacılar ve avukatlar alınmadı.

Ezurum Post- Orhan Bozkurt'un haberi-Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding'in ortağı olduğu Erzincan İliç ilçesindeki Çöpler Altın Medeni'nin fay hattı üzerinde olup olmadığının tespiti için mahkeme kararı ile bugün keşif yapıldı. Davacılar ve avukatlarının kabul edilmediği keşif için maden sahasına giden heyet içerisinde çevre mühendisinin bile olmadığı ileri sürüldü.

 

 

"SİYANÜR BÖLGESİNİ LALE BAHÇESİNE ÇEVİRMİŞLER"

 

Maden sahası içerisinde yer alan tonlarca siyanür ve diğer zehirli asitlerin depolandığı atık havuzunun deprem fay hattı üzerinde olup olmadığını, doğaya vereceği zararın tespit edileceği keşif için alınan olağanüstü güvenlik tedbirleri de dikkat çekti.

 

Bilirkişi heyetinin açıklanmadığı keşfe tepki gösteren Davacı Sedat Cezayirlioğlu, "Kendileri çalıp, kendileri oynuyor. Çevre mühendisi olmayan bir bilirkişi heyeti keşfe gitti. Bu davayı açan benim. Türkiye'ye duyuran benim. Ben ve avukatım bile keşfe alınmıyor. Bakanlık heyeti de burada. Siyanür bölgesini lale bahçesine çevirmişler" diyerek duruma tepki gösterdi.

 

 

"BİR AY SONRA YİYECEĞİMİZ  BUĞADAYI ZEHİRLİYORLAR"

 

Keşif heyetine dahil edilmeyen davacı avukatı İsmail Hakkı Atal ise, şirketin 10 gündür sürdürdüğü  hummalı bir çalışma ile delilleri kararttığını iddia etti. Avukat Atal, "Bağımsız uzmanların keşif heyetinde yer alması gerektiğini belirterek, keşfin ertelenmesin talep ettik. Davacı taraf olmamıza, delil tespitini biz istememize rağmen mahkeme, bizi keşif heyetine kabul etmedi. Şirket avukatları ve yetkilileri kimlerden oluştuğu belli olmayan bir heyetle keşfe gittiler. Davacı yok, vekili yok. Muhtemelen boş bir alanda şirketin gösterdiği alanda keşif yaptılar. Ama çok kesin olarak söylüyorum; şirket, 10 gündür gece gündüz çalışarak siyanür bulaşıklarını temizledi. Buradan tonlarca siyanür Fırat Nehri’ne karıştı. Harran Ovası'nda yetişen ve bizim bir ay sonra, bir yıl sonra yiyeceğimiz buğdayı zehirliyorlar” dedi.

 

 

ŞİRKET AÇIKLAMA YAPTI

 

Cezayirlioğlu'nun avukatı İsmail Hakkı Atal’un açıklamaları üzerine Anagold Madencilik’ten açıklama yapıldı.

 

Açıklamada, “Bir avukatın uzmanlık alanının dışındaki teknik konularda halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik edecek açıklamalarda bulunması, gerçeklikle bağdaşmamaktadır ve kabul edilemez. Bahsi geçen avukatın dile getirdiği dayanaksız bilgilerin hiçbir bilimsel karşılığı olmadığını ayrıca belirtmek isteriz.

 

Anagold Madencilik olarak tüm gerçekleri şeffaflık ilkesiyle kamuoyuna anlatmak, en temel görevlerimizden biridir. Bu anlayıştan hareketle, Mart 2021 tarihli ÇED Raporunda belirtildiği üzere Çöpler Madeni'nde 50, 475 ve 2475 yıllık modellemelerle en şiddetli depremlere göre sismik dizayn yapılmıştır. Hiçbir teknik dayanağı olmayan bu açıklamayı yapan avukatla ilgili gerekli hukuki girişimler başlatılacak” denildi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.