Uyuşturucuya  Hayır

Yunanca uyku anlamında ki “narke”den gelen ve İngilizce’ye “narkotik” olarak geçen uyuşturucu sözcüğü, uyuşturma özelliği olan, uyuşturan, duymaz hale getiren demektir.

 

Uyuşturucu madde kavramı genellikle, uyuşturma özelliğine sahip maddeleri ifade eder. Ancak, keyif veren, kışkırtan, yatıştıran, uyanıklık sağlayan kimi maddeler içinde kullanılmaktadır. Uyuşturucu maddeler; merkezi sinir sistemini etkileyerek kullanan kişinin ruhsal ve fiziksel dengesini bozan; bu kişide fiziksel ve ruhsal bağımlılığa yol açan; kişisel ve toplumsal yönden ekonomik ve sosyal çöküntü oluşturan maddelerdir.

 

Cezası ise; Uyuşturucu maddeyi (esrar, eroin, kokain vb.) kişisel kullanım amacıyla satın alan, herhangi bir surette uyuşturucu maddeyi kabul eden ve kullanma amacıyla bulunduran kişi uyuşturucu madde kullanma veya bulundurma suçunu işlemiş olur (TCK md.191). Kişisel ihtiyacı aşacak ölçüde uyuşturucu madde bulundurulması halinde, fail, uyuşturucu madde ticareti suçu ile cezalandırılmaktadır.

 

Sosyal bir varlık olan insanın çevresi ile uyum içinde olması, akıl ve zihin sağlığı ile mümkündür. Bu nedenle aklın, zihnin, ruhun, sağlığın, aile yaşantısının, sosyal ilişkilerin, geleceğin ve hayatın en büyük düşmanı olan uyuşturucular, insanın uyum gücünü zaafa ve iflasa götürmekle onu aileden, toplumdan ve çevresinden kopararak, yalnızlığa, bunalıma ve hemen ardından da sorumsuz, hayvani bir hayata mahkum eder. Bağımlıyı yaşayan bir ölü haline getirir.

 

İntiharların, cinayetlerin, her türlü fuhuşun, gasp ve anarşinin temelinde uyuşturucu vardır. Buna başlayan insanlar kötü arkadaşların yönlendirmesi ile ekonomik sıkıntılar, ailevi sorunlar, psikolojik sebepler ya da meraktan başlarlar ve içinden çıkılmaz bir durumun içinde bulurlar kendilerini. AİDS, frengi, verem, kanser, kangren ve benzeri birçok ölümcül hastalığın yayılmasında da en büyük fail uyuşturucular ve bağımlılarıdır.

 

Çağımızda kullanım yaşı oldukça küçük yaş gruplarına kadar inen geleceğin belkide doktorları, hakimleri, öğretmenleri gelecek vaad eden çocukları maaleseff bu pisliğe bulaşıyorlar, kurtulmak için ise yardım istemeye utanıp korkuyorlar. Asla merak ve heves etmeyin sorunlar ile baş edebilmenin en güzel yolu mücadele etmektir. Kurtulmak isteyenler için ise asla geç değildir, bununla ilgili tüm sağlık kuruluşları size yardım edecektir tedavi için hastanelere müracaat eden bireyler yasal hiçbir sıkıntı ile karşılaşmazlar.

 

Kendinizi her zaman değerli görün asla bu gibi maddelere teslim olmayalım bizlerde bilinçli insanlar olarak çevremizde şahit olduğumuz kullanıcılara yardımcı olalım geleceğimize, sağlığımıza ve bizim çocuklarımıza sahip ve destek olalım.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.