Yaya şehir

Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar; mevcut günümüzün ve geleceğin ihtiyaçlarını en etkin biçimde karşılayan yaşam alanları demektir. Türkiye’deki illerin gelişmişlik düzeyleri, illerin sosyal ve ekonomik gelişmişlik kriterlerine göre sınıflandırılmasıdır. Kentsel gelişim ile ulaşım ilişkisi doğrudan bağlantılıdır. Bölgeler arası gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde her ne kadar ortak kültüre ve siyasete sahip olsak da o il de sosyal, ekonomik ve coğrafi farklılıklar görebiliriz.

 

Yaşanılan ilde verilen göç, çalışma olanaklarının olup olmaması, ulaşımda gelişmişlik, insanların o ilde yaşam memnuniyeti gibi nitel ve sübjektif değişkenler de yaşam kalitesini ve dolayısı ile gelişmişlik düzeyini belirlemede önemli göstergelerindendir. Bir ili kalkındıran, göç verdirmeyen, o ile yatırımlar yapılmasını sağlayan, ili markalaştıran, yaşam kalitesini iyileştiren faktör o ilde verilip tutulmayan sözler değil hayata geçirilen sürdürülebilir işlerdir.

 

İlimiz tarihimiz boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış içerisinde çoğu kültürü barındıran ve ilerlemek için usta elleri bekleyen yerdir. İlimizde Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden biri olan Atatürk üniversitesine, hastanesine, doktorlarına, eğitimcilerine sahip yerdir. Kışın dünyanın her yerinden Palandöken kayak merkezine kayak için geliyorlar. Yaz kış yerli yabancı turistlerin akınına uğrayan şehirden mutsuz ayrılanları duyuyorum. Kısa vadeli gelip gidiyorlar ama 4 yıl Erzurum da üniversite okuyan öğrenciler, memurlar yerli halk uzun vadeli mutsuzluk yaşıyor bu da yaşam kalitelerine ve iş performanslarına yansıyor. Kimse yatırım yapmak istemiyor ciddi göç veriyor ve vermeye devam ediyor.

 

Erzurum havuz başının önünden Cumhuriyet caddesine doğru bakar iken değişen gelişen ne var?

 

Alışveriş merkezleri yapıldı çok güzel ama; tüketime dayalı bir il oldu insanların tükete bilmesi için önce üretmesi gerekir. Üretim için ise çalışma alanları. Çalışma alanları olması ve yatırım yapılması için o ilin gelişmiş ve gelecek vadetmesi gerekir. Erzurum artık yenilenmeli bu yenileme her şeyden önce ulaşıma yeni ve olması gereken soluk getirilmeli.

 

Büyükşehir sözde olmasın sadece. Belediye başkanımızı vizyon sahibi biri olarak düşünüyorum ve sayın Mehmet Sekmen’den olayı ümitliyim. Umut fakirin ekmeği neticede. Ama artık olabilir, olur, olacak gibi cümleler ile başlayıp unutulan sözleri hatırlatmak isterim. Başka bir belediye başkanı olsa idi asla bu kadar ümitli olmazdım Erzurum’un yeni simaya kazanıp silkelenmesi lazım. Şehir için en büyük ve güçlü proje kesinlikle ulaşıma el atmak olacak.

 

İlimizde çok sayıda öğrenci, memur, çevre illerden şehir hastanesine gelen hastalar, sporcular, yerli ve yabancı turistlerimiz var. Onları yöneten devlet büyüklerine bağlı ve saygılı il. Bu saygının, sevginin, bağlılığın karşılığı daha yaşanabilir il haline getirmektir. Şu an en büyük problem az sayıda küçük otobüslerin olması. Otobüs neredeyse tarih oldu. Bilindiği üzere soğuk havaları, aylarca süren kışı efsaneleşmiş yerdir Erzurum. Bizler de doğuştan kürkü olmayan canlılar olarak üşüyoruz. Kışın ulaşım oldukça zor, yağmurlu havalarda aynı şekilde, aslında ulaşımın mevsimi yok ulaşamıyoruz gideceğimiz yere.

 

Erzurum için hafif raylı sistem zamanı çoktan geldi de geçiyor bile. Gideceğimiz yere ulaşamadıktan sonra yapılan kötü asfaltı yeni kötü asfalt ile değişmek bizlere heyecan yaratmıyor. Otobüs duraklarında en az 1 saat boş araç beklemek tıkış tıkış binmek istemiyoruz. Erzurum’a kazandırılacak hafif raylı sistem Tren garın dan başlayıp, aynı düzlemde yenişehir, yıldızkent, kayakyolu, üniversiteden ilerleyip dadaşkent ve son durak ılıcaya kadar uzanabilirdi. Kışın saatlerce beklenen otobüs durakları içi çöp dolu ve soğuk hem ulaşım hem beklemek zor bunlar her insanı bıktırıp buradan göç etme fikrini doğuruyor.

 

İlimizden insan göndermeyelim kazandıralım. Bizlerin artık daha insani şartlarda yaşama, her gelişmiş ilde olduğu gibi hafif raylı sistemde evimize, okulumuza, işimize gitme zamanımız geldi. İnsanlar artık görülen rüyayı duymak istemiyor gerçekte ne yapıldı ne yapılmadı onu görüyor, duyuyor ve sandıkta cevap veriyor sandıkta iyi cevaplar için artık iyi işler istiyoruz. Sadece daha insani yaşam şartları hepsi bu

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.