Bozcaada

4 Haziran 2022 tarihinde Bozcaada’da bir yarı maraton etkinliği gerçekleştirildi. Ada etrafında 21 km uzunluğundaki parkuru tamamlamak isteyen spor severler etkinliğe katılım sağladı. 1049 nolu göğüs numarası ile koşan kişi de bendim.

 

Yarı maratonda koşmak benim sınıfımdaki çoğu insan için zor. Evden çıkıp, koşup, tekrar eve sağlıklı dönmek, 21 k parkuru bitirmekten emin olunuz daha zor. Cumartesi günkü koşuya katılmak için önce çalıştığınız kurumdaki en az 3 kişiden izin almanız gerekir. Seyahat programınızı yapmanız, bütçenize uygun konaklama yeri bulmanız, kazasız belasız ulaşmanız ve yakın rotadan geri dönüş yapmak için plan program yapmanız gereklidir. Tabi parkuru sağlıklı bir şekilde tamamlamak için gerekli beslenme egzersiz uyku sistemlerinizi dengelemek ayrı bir husus.

 


Kit dağıtımında yüklü bir sözleşme imzalarsınız 17 maddelik sözleşmenin 5.1. maddesinin bir kısmı şöyle buyurur ’Yarışa uykumu almış olarak ve dinlenmiş bir şekilde katılmam gerektiğini, yarış sabahı kahvaltımı erken yaparak, alkollü ve asitli içeceklerden kaçınmam gerektiğini, spor ayakkabımı mutlaka spor çorabı ile giymem gerektiğini ve yarış esnasında oluşacak herhangi bir sağlık problemi için yarışı terk ederek, sağlık görevlilerinden yardım istemem gerektiğini biliyor ve onaylıyorum.

 

İzmir’den Bozcaada’ya şahsi aracı olmadan hareket edenler için en kısa ve ekonomik yol kara yoludur. İzmir Ezine seferi yapan otobüs firmalarından kendinize en uygun olan saati (150-175 tl karşılığında) seçmeniz gerekir. Bornova ilçe sınırları içerisinde yıllardır hizmet vermekte olan İzmir otogarında zamanı kitap okumak için değerlendirebileceğiniz bir okuma salonu diğer otogarlardaki gibi yoktur. Lakin yaz aylarında açık havada, gelen yolcu salonunda 143-144 nolu peronlarda keyifli okuma yapabilmek için; elverişli ışık ve sakin ortamı sağlayan bir işletme mevcuttur. Yolculuk esnasında zamanı etkin değerlendirebilmek için yanıma aldığım İlber Ortaylı Hocamızın bilgilerini bir söyleşi  şeklinde aktarıldığı 2022 yılının Şubat ayında 1. Baskısı piyasaya sürülen ‘ İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? (Kendini inşa etmenin yolları)’ isimli eser yolculuğu kolaylaştırmanın yanında yeni ufuklar edinebilmek için şahane bir eser.

 

Ezine’den Geyikliye dolmuş seferleri var. Bozcaada yazıyor lakin 20 tl karşılığında ancak Geyikli liman’a kadar götürüyorlar. Halbuki Geyikli liman şeklinde pazarlama yapmaları gerekir. Ben de aktarma olmadan yolculuk yapacağımı düşünerek seviniyordum. Lakin tarife Geyikli limana kadarmış. Sonra gidiş dönüş için 30 tl ödeyerek feribota binmek gerekiyormuş.


Bozcaada’da bağları, ökçeleme yöntemiyle otlatılan keçileri, ormanları ile doğal güzellikleri olan bir ilçe. Tarihi dokusu yeni yapılaşma ile görünürlüğünü yitirmiş. Plajları ve turistik tesisleri de mevcut. Yerlilerin geçim kaynağı tarım ve turizm. Turizm faaliyetlerini sportif turizm şeklinde de çeşitlendirmişler Bozcaada Yarı Maratonunu organize etmişler.

 

Türkiye’de şimdilik tescilli bir tane arı çeşidi var. Efe bal arısı. Tarım Bakanlığına bağlı bölge araştırma enstitülerinden birinde 13-14 yıllık bir çalışmanın sonucu olarak 'Batı Ege Arısı' ekotipi bal arısı selekte edilerek bölgeye en uyumlu olan genotipi tescil edilmiş. (Doğu’da hala tescilli arı yok.)  Üretim yeri olarak da, doğal olarak izole alanlar içerisinde yer alan Bozcaada ilan edilmiş. Adaya resmi olarak arı giriş çıkışı Efe arısı haricinde yasaklanmış. Saf, adına doğru arı üretimi için bazı gereklilikler var. Arı üretimi için bir bal ormanı da inşa edilmiş ayazma plajı yakınlarında. Ege bölgesinde ekonomik arıcılık yapmak isteyen arıcıların tercih etmesi gereken Efe arısının üretildiği yerdir Bozcaada. Arıların rahat üreyebilmesi için ada içinde çeşitli alanlar da oluşturmuş teknik insanlar. Geliştirme faaliyetinde bulunan bu teknik insanların ise seyahatleri esnasında yıllardır valizlerinde nevresim takımı taşıyor olması ise oldukça ilgi çekici ve düşündürücüdür.  

 

Ekonomiye katkı sunan bu denli önemli bir işlemi gerçekleştiren insan kaynağı mühendisler, araştırıcılar kendilerine tahsis edilen konaklama yerlerinde, sağlıklarını koruyabilmek ve ekonomik bir şekilde çalışmalarını gerçekleştirebilmek için yanlarında (yıl 2022) nevresim takımı taşıyor. Her görev dönüşünde nevresimlerini temizliyor, ütülüyor, katlıyor ve tekrar taşıyorlar.  Kimin umurunda?
Benim umurumda.

 

Bozcaada parkuru 17. Km’de yaklaşık 400 m önümde koşan büyüklerimizden biri önce bir sola sonra bir daha sola yalpaladı ve yere düştü. Sol tarafa düştüğünü gördüm hızlandım. Yaklaştığımda kanlar içinde olduğunu gördüm. Yaklaşık 50-65 yarları arasında olan erkek sporcu başını yere çarpmıştı.  Alnı yarılmış, damarlarından kıp kırmızı kan fışkırıyordu. Önümdeki sporcu kardeşim yetişti ve hemen sporcuyu kalbinin bulunduğu bölgenin aksine doğru çevirdi. Ben elimdeki 500 ml’lik plastik şişe içindeki temiz içme suyunu ulaştırdım. Bir güvenlik görevlisi geldi ve acil yardım ekibi istedi.  Yaklaşık 12 dk sonra ben 20. Km deyken ambulans yanımdan geçti. Kötü haber çabuk yayılır. Neyse ki haber kötü değil ki yayılmadı.

 

Ayazma plajının kumları ince denizi soğuktur. Bir şezlong bir şemsiye günümüz koşullarında (Açlık sınırının 4 kişilik bir aile için yaklaşık 4600 tl olduğu günlerde) 150 tl civarındadır. Merkezden ayazma plajına mesafe 8 km dir. Dolmuşlar 15 tl karşılığında sizi 10 dk ormanlık ve bağlar içinden ulaştırır. Sahili gören manastırdan iyi seyir yapılır. Seyir alanında sakızlı bademli kurabiye (merkezden satın alınan taze) ve çay iyi gider.  Gelecek senelerde plastik atıkları geri dönüştürerek 2023 yılında Bozcaada yarı maratonunda geri dönüştürülmüş madalya yapılabilmesi için Plastik şişe  toplayan doğa severler de  vardır.

 

…koşu parkurunda malikanelerinin önüne masa açıp sporcular için ücretsiz su ikram eden yerliler ve koşuyu sağlıklı bir şekilde parkuru tamamlayanlara geri dönüştürülmüş madalyaları takdim eden sağlıklı ve güler yüzlü çağdaş insanları ve keyifli bir bando takımı vardır.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Tüzin Güvenli 07 Haziran 2022 12:51

    Harika

  • Ayşegül Cebeci. 07 Haziran 2022 11:28

    Harikasın Hakancığım Bozcaada serüveni bu kadar güzel mi anlatılır ben kendimi oraya gitmiş gibi hissettim bize bunu hissettirebiliyorsan işte budur derim teşekkürler başarılar.

  • Sevil kaya 07 Haziran 2022 11:22

    Hakancım hem tarım konusuna efe bal arısı ile değinilmiş teknik bir açıklama hem de sürükleyici güzel bir maraton anlatımı...sen derecelere girebildinmi ya da yaşanan kaza nedeniyle bırakmak durumunda mı kaldın onu da belirtseydin iyi olurdu

  • Mükremin Yaman 07 Haziran 2022 08:14

    Kutluyorum sevgili Hakan, çok güzel bir etkinlik, harika bir yazı...

  • Yavuz EMEKLİER 06 Haziran 2022 19:38

    Teşekkür ederim Hakan Bey, güzel bir tanıtım olmuş!

  • Ruhsar Yanmaz 06 Haziran 2022 19:00

    Yine anlamlı bir yazı. Ülkede güzel girişimler ama biraz profesyonellik ve kalite gerek. Kalemine sağlık.

  • Funda Gılıç 06 Haziran 2022 18:52

    Uzun ve zor uğraştan sonra maratona katilabilmissiniz sizi tebrik ederim. Güzel bur spor ama zor belli bir yaştan sonra çok dikkat gerektiriyor . Sağlık durumu elverişli olanlar için dahi tehlikeli olabilir. Sağlık durumun uygunsa ve parkurun sonuna geldiniz mi en güzel mutluluklardan biri. Başarıyı ulaştınız mi keyife diyecek yok. Konaklamalarda nevresim götürmeye gerek varmi bilemiyorum ben hiç götürmedi çünkü hepsi temizdi aynı evimdeki gibi pırıl pırıl ve mis gibi deterjan kokuyordu. Ama belki bazı küçük yerlerde belki böyle sorunlar vardır varsada ben bilmiyorum.Parkura varınca güzel karşılanmak en güzel emeğin mutlu sonu. Sizi tebrik ediyor ve başarılarınızın devamını diliyorum. Sizi canı gönülden kutlarım.

  • Şemsettin Kılıç 06 Haziran 2022 18:48

    Çok güzel. Teşekkür ediyorum canım