Bugünkü Türkçe ile düşünce üretilemez demek ne demek?

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal durup dururken "Cumhuriyet; bizim lügatımızı, alfabemizi, dilimizi, hasılı düşünce setlerimizi yok etmiştir. Türkçe'nin düşünce úretebilmesi mümkün değildir" sözleriyle ana dilimiz Türkçe'yi ve cumhuriyeti hedef almış. Sayınn Mahir Ünal'ı "Bir gecede cahil kaldık" gibi uçuk, ideolijik, hikayemsi ve masalımsı bir okuma biçiminin ötesinde rahmetli Mehmet Âkif'e kulak vermeye davet ediyorum. Harf inkılâbından yıllar öncesinden, 'cehâlet' ve 'okur-yazarlık' maceramızı rahmetli Mehmet Âkif'in mısralarından dinleyiniz. Mehmet  Âkif'e ve 'Safahat'taki sözlere itirazınız ve söylecek sözünüz var ise yeniden konuşun Sayın Mahir Ünal...

 

 

Biz rüyalarımızı "esperanto" bir dil olan Osmanlıca veya Arapça üzerinden deği, Anadolu Türkçesi'yle, Yunus'un, Karacaoğlan'ın ve Âşık Veysel'in duru ve tertemiz Türkçesi'yle görüyoruz. Dünkü Türkçe dediğiniz Arapça, Farsça terlkipler ve anlamı zor ve bilinmeyen ağıt kelimelerle örülü Osmanlıca, Anadolu halkının kullandığı bir dil değildi. Halk yine o küçümsemeye çalıştığınız bugünkü Türkçe ile konuşuyordi. Şimdi ne demek oluyor "Bugünkü Türkçe düşünce üretemez" demek? En kutsal dil kişinin ve toplumun sahip olduğu kendi ana dilidir. Biz Türkçe konuşuruz ve Türkçe düşünürüz. Bin yıl öncesinden Kaşgarlı Mahmut Divanın'da" Onların yani Türklerin dilini öğreniniz. Çünkü onların saltanatları uzun olacaktır" diyor ve Türkçe'nin muhteşemliğini yansıtan Dedekorkut hikayelerini okumaya vakit ayırmanızı sizlere salık veriyorum.

 

Mehmet Âkif'in Safahat'ında yer alan mısralarına bakarsanız "Bir gecede cahil olmadık" Zaten cahil kalmıştık. Aksine bir gecede cehalete karşı savaş açtık ve böylece bugünlere gelebildik." İnsaf dinin yarısıdır" derler. Lütfen; siz de "Kral'ın hakkını krala ve Sezar'ın hakkını da Sezar'a veriniz" Bilinmeli ki, Osmanlı üzerinden cumhuriyet karşıtlığı beyhude bir cabadır. Geçmişe saygı duyalım derken, olur olmaz cumhuriyet aydınlanmasına da laf üstüne laf yetiştirmeyelim.

 

 

Ahil miydik, yoksa câhil miydık? Gelin hep birlikte Mehmet Âkif'ten dinleyelim sayın Mahir Ünal...

 

 
Felâketimizin başı hiç şüphe yok cehâletimiz
Bu derde çâre bulunmaz ne de olsa mektepsiz

 

Ne Kürt elifbâyı sökmüş, ne Türk okur ne Arap
Ne çerkez'in ne lâzın var bakın elinde kitap

 

Hülâsa, milletin efrâdı bugün bilgiden mahrum
Lâkın unutmamak lâzım, zaman zamân-ı ulûm

 

Yıllarca asırlarca süren uykudan artık
Silkin de muhitindeki zulmetleri yak-yık

 

Bir baksana gökler uyanık yer uyanıktır
 Dünya uyanıkken uyumak maskaralıktır

 

Ey vah! Bu zilletlere sensin yine illet
Ey derd-i cehâlet sana düşmekle bu millet

 

Bir hale getirdin ki, ne din kaldı ne nâmus
Ey sine-i islâma çöken kapkara kâbus (cehâlet)

 

Ey hasm-i hâkiki (cehâlet) seni öldürmeli evvel
Sensin bize düşmanları üstün çıkaran el.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.