Gündem Haber Girişi : 16 Şubat 2023 17:07

Depremzede çocuklara koruyucu aile olmak için sıraya girdiler

Depremzede çocuklara koruyucu aile olmak için sıraya girdiler
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler sonrası refakatçisi olmayan depremzede çocuklar için Erzurumlu aileler sıraya girdi. Bakanlıktan yapılan açıklamanın ardından Erzurum’dan koruyucu aile olmak için 2 bin 500 başvuruda bulunuldu.

Erzurum Post-Deprem sonrası enkaz altından çıkarılan, koruma ve bakıma ihtiyaç duyan çocuklara koruyucu aile olmak isteyenler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuruyor. Depremin yaşandığı 6 Şubat’tan bu yana ülke genelinde e-devlet üzerinden yapılan başvurular 283 bini geçti. Erzurum’da da aileler çocuklara sıcak bir yuva olabilmek için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne akın etti. Kentte, kimsesiz kalan depremzede çocuklara aile olmak için hem müdürlük binasına gidilerek hem de e-devlet üzerinden başvurular yapıldı. Bakanlığın açıklamasından sonraki üç günde Erzurum’da 2 bin 500 aile, koruyucu aile olmak için başvuruda bulundu.

 

 

Depremden sağ kurtulan ancak ailesini kaybeden çocuklar, Bakanlık tarafından koruma ve bakım altına alındı. İlerleyen süreçte ailesini kaybetmiş olduğu kesinleşen çocukların, öncelikle Bakanlığın aile odaklı hizmetlerinden yararlandırılması sağlanacak. Bu hizmetler; Sosyal ve ekonomik destek hizmeti (SED), koruyucu aile hizmeti ve evlat edinme hizmeti olarak belirlendi. Söz konusu çocukların yakınları varsa öncelikle onların yanında bakımlarının sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütülecek. Bu kapsamda SED hizmeti yoluyla bu çocuklar yakınları, akrabaları yanında desteklenebilecek. Koruma altına alınması gereken çocukların ise Bakanlığın politikaları gereğince öncelikle koruyucu aile ve evlat edinme hizmetlerinden yararlandırılmaları sağlanacak.

 

 

DEĞERLENDİRME SÜRECİ 3-6 AY

 

Koruyucu aile ve evlat edinme hizmetleri belirli esaslara dayanıyor. Mesleki değerlendirme ve sosyal incelemeler önemli bir yere sahip. Bu nedenle söz konusu inceleme ve değerlendirmeler sonucu çocukların aile yanına yerleştirilmeleri mümkün olabiliyor. İl müdürlükleri tarafından aileler hakkında inceleme ve değerlendirme çalışmaları yapılıyor. Bu değerlendirme süreci 3-6 ay arasında devam edecek. En az 5 görüşme gerçekleştirilecek. İnceleme sonrası koruyucu aile olması uygun olduğu değerlendirilenler, koruyucu aile sırasına alınarak yanlarına çocuk yerleştirmesi yapılabilecek. Aileler, genel başvuru kapsamında değerlendirilecek.

 

 

KORUYUCU AİLE OLMA ŞARTLARI

 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup sürekli olarak Türkiye’de ikamet eden, 25 ila 65 yaş aralığında bulunan, en az ilkokul mezunu, düzenli geliri bulunan, evli/bekar veya çocuklu/çocuksuz herkes koruyucu aile olabilir. Bunun yanında koruyucu ailelerin çocuğun bakımını engelleyecek bir sağlık probleminin olmaması ve belirli suçlar ile ilgili adli sicil kayıtlarının bulunmaması gerekiyor. Haber: Manolya BULUT/Pusula

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.