Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı

Kurtuluş Savaşı meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi'nin 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenler, Havuzbaşı Kent Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde başladı.

 

 

Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AKP Erzurum milletvekilleri Recep Akdağ, Selami Altınok ve Zehra Taşkesenlioğlu Ban, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek ve Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, AKP  İl Başkanı Mehmet Emin Öz, CHP İl Başkanı Suat Dülger, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çimen, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, İl Jandarma Komutanı Albay İlker Şimşek, belediye başkanları, kurum müdürleri, kongreye katılan delegelerin yakınları ve vatandaşlar katıldı.

 

 

DEVLET TİYATROSU OYUNCULARI TARİHİ KONGREYİ CANLANDIRDI

 

 

Bakan Varank, Vali Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen ve Tümgeneral Uzun'un Atatürk Anıtı'na çelenk sunduğu tören sonrası katılımcılar ellerindeki Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Caddesi'nden tarihi Kongre Binası'na kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. Erzurum Kongresinin düzenlendiğ bina önündeki törenler ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunmasıyla başladı. Devlet Tiyatrosu oyuncuları da Kongre Binası'nda  tarihi kongreyi canlandırdı.

 

 

Mustafa Kemal Atatürk'ü oyuncu Onur Emre Teber'in canlandırdığı programda, Bakan Varank ve Vali Okay Memiş'e temsili asker tarafından Türk bayrağı teslim edildi. Varank ve Memiş, Türk bayrağını öperek teslim aldı.

 

 

Erzurum Kongresi'nin toplandığı salonda oyuncular tarafından 23 Temmuz'da yaşananlar temsili olarak anlatıldı. Kongrede alınan kararların basıldığı gazetenin katılımcılara dağıtıldığı  program, Erzurum Halk Oyunları ekibinin ve Mehtran Takımı'nın gösterileriyle sona erdi.

 

 

"ERZURUM KONGRESİ MİLLİ MÜCADELENİN YÖNÜNÜ ŞEKİLLENDİRMİŞTİR "

 

Erzurum Valisis Okay Memiş, burada yaptığı konuşmada, Kurtuluş Savaşı'nın ruhunun  ortaya koyup şuurunu yansıtan Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

 

Vali Memiş, insanoğlunun yaşadığı mekanlara anlam yüklediğini belireterek şunları söyledi: "Erzurum, tarihimiz açısından bakıldığında, mekanda mana kurduğumuz, vatan coğrafyasının müstesna parçalarından birisidir. Şehrimiz, medeniyetimizin önsözü mahiyetindedir, adeta topyekun tarihtir. Anadolu'nun dört bir yanından düşmanla sarıldığı bir dönemde Gazi Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basmasıyla yaktığı Kurtuluş Meşalesi, Erzurum'da harlanmış, bu da tarihimiz açısından yeni bir başlangıcı işaret etmiştir. 23 Temmuz - 7 Ağustos arasında Atatürk'ün başkanlığında gerçekleştirilen ve toplanış şekliyle bölgesel, alınan kararlarla ulusal nitelik taşıyan Erzurum Kongresi, Milli Mücadele'mizin yönünü şekillendirmiştir."

 

 

BAŞKAN SEKMEN: BUGÜN MİLLETİN KADERİNİN DEĞİŞTİĞİ GÜN

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise  23 Temmuz Erzurum Kongresi'nde milletin kaderini değiştiren önemli kararlar alındığını anlattı.

 

Kongrenin sona erdiği 7 Ağustos 1919'da alınan kararların, Cumhuriyet'in doğuşunu sağladığını vurgulayan Sekmen şöyle konuştu: "Bundan 103 yıl önce tam da bugün Erzurum'da yakılan kurtuluş meşalesi, hürriyet aşkının, milli şuur ve ahlakın, sabrın, aklın, asalet ve cesaretin sembolü oldu. Gazi Mustafa Kemal'in öncülüğünde Erzurum'da şahlanışa geçen milli irade, devletimizin yeni yol haritasına dönüştü. Aziz milletimizin heyecan ve haysiyeti, azmi ve cesareti sayesinde Erzurum Kongresi, aslında Milli Mücadele'nin ruhunu teşkil etti.”

 

 

"ERZURUM KONGRESİ CUMHURİYETE GİDEN  EN ÖNEMLİ ADIMDIR"

 

Erzurum Kongresi’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun ilk adımı olduğunu ifade eden Başkan Sekmen, “Kongre, emperyalistlerin, işbirlikçilerin, içte ve dışta ne kadar hain varsa hepsinin karşısında yıkılmaz bir sur haline geldi. Erzurum Kongresi işte bu yönüyle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolda atılmış en önemli ve en büyük adımdı ve bilinmelidir ki aradan değil 103 yıl, kaç asır geçerse geçsin bu milletin istiklal ve istikbaline olan bağlılığı kesinlikle değişmeyecek, zayıflamayacak ve tükenmeyecektir"dedi.

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise yaptığı Erzurum Kongresi'nde alınan karaları bugün de tekrar ettiklerini ifade ederek "Biz doğu illerimizde Türk siyasi varlığını ve hakimiyetini asla bırakmayacağız. Bunu PKK'da çok iyi bilsin, buna yeltenmeye çalışan başka oluşumlar ya da onlara sahip çıkan yabancı güçler de." dedi.

 

 

"ERZURUM KONGRESİ BİR MİLLETİN ŞAHLANIŞ HİKAYESİDİR"

 

Erzurum Kongresi'nin önemini anlatan Bakan Varank, şöyle konuştu: "O gün, herkesin zihnine milli sınırlar içerisinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı kazındı. O gün, manda ve himaye isteyen hainlerin yüzüne Türk milletinin hiçbir zaman bağımlılık altına girmeyeceği haykırıldı. O gün, Türk milletinin her zaman olduğu gibi bu işgal girişimine karşı da topyekun savaşacağı teyit edildi. Bunların hepsinden öte, ümidini kaybetmeye başlamış milletimiz için Erzurum Kongresi bir umut ışığı oldu. Bu manada Erzurum Kongresi bir milletin şahlanış hikayesidir. Erzurum, tüm yurdu dolaşacak kurtuluş meşalesinin ilk yakıldığı yerdir.. Üzerinden 103 yıl geçmiş olsa da biz sanki dün olmuş gibi Erzurum Kongresi kutlamaya devam ediyoruz. Bunu neden yapıyoruz diye hiç düşündünüz mü? Çünkü biz hala tehdit altında olan bir devletiz. Nasıl o gün, doğu illerimizi kendi emelleri doğrultusunda ele geçirmek isteyenler olduysa, bugün de o karanlık güçler hala iş başında. İşte görüyorsunuz yabancı güçlerin maşası PKK, başka başka isimler altında sınır ötesinde can çekişiyor. İşte biz aslında bundan 103 yıl önce ne dediysek 23 Temmuz 2022'de de yani bugün de aynı şeyi söylüyoruz. O gün Erzurum Kongresi'nde söylediklerimizi bugün tekrar ediyoruz. Biz doğu illerimizde Türk siyasi varlığını ve hakimiyetini asla bırakmayacağız. Bunu PKK'da çok iyi bilsin, buna yeltenmeye çalışan başka oluşumlar ya da onlara sahip çıkan yabancı güçler de."

 

 

23 Temmuz Erzurum Kongresinin 103’üncü yıl dönümü törenleri kapsamında Türk Yıldızları ve Jandarma Çelik Kanatlar Helikopter uçuş gösterisi ile devam edecek. Etkinlikler  akşam satşlerinde Kayakla Atlama Kullerinin bulunduğu alanda olimpiyat meşalesinin yakılması ile sona erecek.

 

 

  • 23 / 1  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 0

  • 23 / 2  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 1

  • 23 / 3  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 2

  • 23 / 4  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 3

  • 23 / 5  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 4

  • 23 / 6  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 5

  • 23 / 7  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 6

  • 23 / 8  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 7

  • 23 / 9  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 8

  • 23 / 10  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 9

  • 23 / 11  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 10

  • 23 / 12  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 11

  • 23 / 13  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 12

  • 23 / 14  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 13

  • 23 / 15  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 14

  • 23 / 16  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 15

  • 23 / 17  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 16

  • 23 / 18  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 17

  • 23 / 19  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 18

  • 23 / 20  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 19

  • 23 / 21  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 20

  • 23 / 22  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 21

  • 23 / 23  Erzurum Kongresi'nin 103'üncü yıl dönümü, törenlerle kutlandı 22

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
MorSektor