Erzurum Post-Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Danışmanı Ebubekir Elmalı, Erzurum’a yapılan kamu yatırımlarının ekonomik karşılık üretmediğini belirterek, Gaziantep ile yapılan rakamsal karşılaştırmanın sorunun kaynağını açıkça ortaya koyduğunu söyledi.
Elmalı, son 20 yıla ait resmi yatırım verilerine işaret ederek, Erzurum’da kişi başına düşen kamu yatırım tutarının dönem dönem Türkiye ortalamasına yaklaştığını, bazı yıllarda ise ortalamanın üzerine çıktığını ifade etti. Buna rağmen Erzurum’da sanayi, ihracat ve istihdamda anlamlı bir artış yaşanmadığını vurguladı.
Gaziantep örneğini veren Elmalı, “Gaziantep’te kişi başına kamu yatırımı Erzurum’dan daha düşük ya da benzer seviyelerde olmasına rağmen, bugün sanayi üretimiyle Türkiye’nin ilk 5 ili arasında. Gaziantep’in ihracatı yıllık 10 milyar doların üzerine çıkmış, Erzurum’un ihracatı ise 100–150 milyon dolar bandında kalmıştır” dedi.
Elmalı, istihdam rakamlarına da dikkat çekerek, “Gaziantep’te organize sanayi bölgelerinde çalışan sayısı 200 binin üzerindeyken, Erzurum’da bu sayı 20 binin altındadır. Aradaki fark kamu harcaması değil, yatırımın yönüdür” ifadelerini kullandı.
Erzurum’a yapılan yatırımların ağırlıklı olarak yol, tünel,ve kamu binalarından oluştuğunu belirten Elmalı, bu harcamaların geçici istihdam yarattığını ancak ekonomik çarpan üretmediğini söyledi.
Sorumluluğun yalnızca merkezi idareye yüklenemeyeceğini vurgulayan Elmalı, “Erzurum’daki vizyonsuz siyasetçiler ve statükocu bürokratlar, şehri dönüştürecek sanayi, lojistik ve üretim projelerini talep edememiştir” dedi.
Elmalı açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Gaziantep, kişi başına daha az kamu yatırımıyla büyürken; Erzurum, kişi başına daha fazla harcamaya rağmen yerinde saymıştır. Bu bir slogan değil, rakamların söylediği gerçektir. Sorun yatırımın miktarı değil; yatırımın aklıdır.”

