Erzurum Post-Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC), köklü bir basın geçmişine sahip olan Erzurum’da “Basın Müzesi” kurulması için yürüttüğü çalışmaları büyük ölçüde tamamladı. Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen genel kurulun ardından göreve gelen Ayhan Türkez başkanlığındaki yönetim, kente değer katacak proje için süreci son aşamaya taşıdı.
Basın tarihi açısından önemli bir birikime sahip olan Erzurum’da, Envar-ı Şarkiye ve Albayrak Gazetesi gibi yayınların oluşturduğu güçlü miras, müze çatısı altında bir araya getirilecek. Projenin hayata geçmesiyle birlikte şehrin kültürel hafızasında önemli bir eksikliğin giderilmesi hedefleniyor.
Turizme ve kentin tanıtıma katkı sunacak
Kış turizmi, tarihi dokusu ve kültürel altyapısıyla bölgenin cazibe merkezlerinden biri olan Erzurum’da kurulacak Basın Müzesi’nin, şehir turizmine de önemli katkı sağlaması bekleniyor. DAGC Başkanı Ayhan Türkez, göreve geldikleri günden bu yana hem mesleki dezenformasyonla mücadele hem de Basın Müzesi’nin kurulması için yoğun bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Hazırlanan proje dosyasının Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. İletişim Başkanlığı ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi nezdinde ilgi ve beğeniyle karşılandığını belirten Türkez, girişimlerin son aşamaya geldiğini açıkladı.

Projeye Efkan Ala'dan tam destek
Ankara’da,AKP Genel Başkan Vekili ve önceki dönem İçişleri Bakanı Efkan Ala ile bir araya gelen DAGC Başkanı Ayhan Türkez, görüşmede projeyi detaylı şekilde sunduklarını belirterek şunları söyledi:
"Erzurum'un basın tarihi anlamında sahip olduğu güçlü yapısını ve değerlerini bu müzede sergilemeyi hedefliyoruz. Hem Albayrak Gazetesi hem de Envarı Şarkiye'nin nüshaları bu müzede yer alacak. Atatürk Üniversitemiz ve Erzurum Teknik Üniversitemizin çok kıymetli öğretim üyelerinin bu anlamda çok değerli çalışmaları bulunuyor. Bunların bu müzede yer alması Erzurum'un basın geçmişini de ortaya çıkaracaktır. Müze envanterinin önemli bir kısmını tedarik ettik. Erzurum çok önemli bir müzeye kavuşmuş olacak"

Görüşmede ayrıca, DAGC’nin üyesi olduğu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından hazırlanan Basın Meslek Yasası taslak çalışması da Efkan Ala’ya sunuldu.
Efkan Ala, Erzurum’da kurulacak basın müzesinin önemli bir proje olduğunu belirterek DAGC yönetimini tebrik etti. Ala, kendisine sunulan taslak çalışmayı İletişim Başkanlığı ile paylaşacağını ve yasalaşma sürecinin takipçisi olacağını ifade etti.

