Teknoloji Haber Girişi : 25 Mart 2024 21:31

İlk Türk astronot Erzurum’da gençlerle buluştu

İlk Türk astronot Erzurum’da gençlerle buluştu
Erzurum'a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, gençlik buluşmaları kapsamında Erzurum Teknik Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinliklere katıldı.
İlk Türk astronot Erzurum’da gençlerle buluştu

ErzurumPost- Enes TANAS'ın haberi- Erzurum'a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, gençlik buluşmaları kapsamında Erzurum Teknik Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinliklere katıldı.

 

 

Düzenlenen etkinliklerde Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında öğrenciler tarafından katılım oldukça fazla ilgi gördü. Etkinlikler Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu ve Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleşti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İlk Türk Astronot Alper Gezer Avcı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, kamu kurumu yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademik ve idari personel, gazeteciler ile çok sayıda öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleşti.

 

 

Açılış konuşmasını Rektör Ömer Çomaklı gerçekleştirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve tüm katılımcılara teşekkür eden Çomaklı, “Türkiye Cumhuriyeti’nin vizyon projelerinden biri olan ve milli uzay programımıza büyük bilimsel ve teknolojik katkı ve altyapı sağlayacak Türkiye’nin en büyük teleskobuna sahip Doğu Anadolu Gözlemevi, hem Ülkemiz hem de Erzurum ve Atatürk Üniversitemiz için büyük bir gurur kaynağıdır” dedi.

 

 

 

“MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ GENÇLER İÇİN YENİ UFUKLAR AÇACAK”

 


Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bilim şehri olan Erzurum’da böylesine önemli bir organizasyonun düzenlenmesini vurgulayarak, gençler için yeni ufuklar açacağına inanıldığı takdirde Türk gencinin yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığını, kendisine ve ülkesine inanması halinde tüm engellerin önünden kalkacağını ifade ederek programın verimli geçmesi dileğinde bulundu.

 

 

“ERZURUM, İLK TÜRK ASTRONOT İLE BULUŞUYOR”

 

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, gençlerin kariyer yolculuklarına önemli katkılar sunan rol model şahsiyetlerle buluşmalarının değerli olduğunu belirtti. Türk Astronot Alper Gezenavcı'nın Erzurum'daki gençlerle buluşmasını önemsediğini vurgulayan Vali Çiftçi, öğrencilerin yeni hayaller kurma ve bu hayalleri gerçeğe dönüştürme fırsatını yakalayacaklarını dile getirdi. Programın hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

 

 

"TÜRKLERİN ENGELİ KALKTIĞINDA HER ŞEYİ BAŞARIR"

 

“Havası soğuk insanı sıcak, rüzgarı sert insanı mert Erzurum’un kıymetli gençleri, sevgili kardeşlerim, üniversitemizin kıymetli akademisyenleri, bugün burada olmaktan, Türkiye’nin tarihiyle, kültürüyle en güzel şehirlerinden birinde, Erzurum’da sizlerle birlikte olmaktan ve ilk astronotumuz Alper Gezeravcı’yı sizlerle buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz” ifadeleriyle sözlerine başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk gençliğinin önündeki engeller olmadığı zaman Türklerin neler başarabileceğini vurguladı. 

 

 

“BUNDAN SONRA DA BU YOLU GELECEK NESİLLER YÜRÜYECEKTİR”

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Atatürk Üniversitesinde bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyerek, gençlere şu sözlerle seslendi: “Sizler milli teknoloji hamlesinin sahibisiniz. Biz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürdüğümüz milli teknoloji hamlesi yolculuğunda hayata geçirdiğimiz her programda, her projede, işin kalbine, merkezine, her daim Türk gençliğini Teknofest kuşağına yerleştiriyoruz. Çünkü inanıyoruz ki; Türk gençliğinin önündeki engel kaldırılırsa, bizler onların yanında olursak, alanında dünyanın en iyi işlerini başarabilecek kabiliyete ve yetkinliğe sahiptir. Türk gençleri bunu ispat ettiler. Artık Türkiye uzayda hak ettiği yerini almış durumda. Bundan sonra da bu yolu gelecek nesiller yürüyecektir” dedi.

 

 

“UZAYDAKİ GELİŞMELER UZAK DEĞİL, ÖMRÜNÜZ YETECEK.”

 

Kültür ve medeniyet şehri Erzurum’da gençlerle buluşmanın büyük mutluluğu içinde olduğunu belirten ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı, Cumhuriyetin 100'üncü yılında Türkiye’nin önemli hedeflerinden birisini gerçekleştirmekten duyduğu onurla gençlerin karşısına çıktığını dile getirdi. Türkiye’nin uzay yatırım misyon projelerinde hız kesmeden kat devam ettiği yolculuğunda, uzayda geçirdiği 14 günlük süreçten bahsetti. Gezeravcı, uzaya çıkma sürecinden dönüş sürecine kadar yaptığı deneyleri öğrencilere aktarırken şu ifadelere de yer verdi: “Proje için seçilmemin ardından Amerika Birleşik Devletlerinde eğitimlere başladık. NASA’nın ana tesislerinde eğitimler gerçekleştirildi. Birebir modelleme ile oluşturulan uzay laboratuvarında eğitimler yürütüldü. Japonya ve Almanya’da da modül eğitimi aldık. Hayatta kalma kursuna tabii tutulduk. Bunlarla birlikte yürütmemiz gereken bilim misyonlarımız da vardı. Gerçekleştireceğimiz deneylerimiz için bilim insanlarımızı kendi laboratuvarlarında şehir şehir ziyaret ettik. Daha sonra Ankara’da toplanarak tüm deneylerimizi tekrar çalıştık. Son olarak da Amerika’da deneylerimizi çalıştık” şeklinde konuştu.

 

 

“HER PROJEMİZ BİLİME KIYMETLİ NETİCELER VERECEK

 

Uzaydaki deneyler hakkında detaylı bilgi veren Alper Gezeravcı: “Bitkilerle, alglerle, propolisle uzay yaşam destek sistemlerinde yapılacak çalışmalara yönelik araştırmalar gerçekleştirildi. Bilim insanlarımızın yürüttüğü projelerin her birinin kıymetli neticeler doğuracağına inanıyoruz. Sadece bu görev kapsamında yürütülen 13 bilimsel deney için değil, ülkemizde bilime ve bilim insanlarımıza verdiğimiz değer ve sunduğumuz imkânı apaçık göstermesi açısından da bu misyon bizce çok kıymetlidir. Uzay alanında faaliyet gösteren ülkeler arasında kendi uzay ajansını en son kuran ülkelerden birisi olmamıza rağmen çok hızlı mesafe aldık. Bunun da en büyük göstergesi yapmış olduğumuz bu bilimsel yolculuktur. Bu düşüncelerle başta bizlere inanan ve her türlü imkânı seferber eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili tüm birim yöneticilerimize ve dualarını eksik etmeyen tüm Türk halkına bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

 

 

 

Program, Bakan Kacır ile Gezeravcı’nın gençlere tavsiyelerde bulunması, ödül takdim ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.