Ekonomi Düzenleme Tarihi : 15 Haziran 2022 16:30 Haber Girişi : 09 Haziran 2022 14:18

Ortaksız kurban kesmek hayal oldu!

Ortaksız kurban kesmek hayal oldu!
Yüksek girdi maliyetleri kurbanlık fiyatlarını da vurdu. Geçen yıla oranla yüzde yüz zamlanan kurbanlıklara pazarda bakan çok ama alan yok. Besiciler, bu bayram ortaksız kurban kesmenin hayal olacağını söylüyor.
Ortaksız kurban kesmek hayal oldu!

Erzurum Post-Orhan BOZKURT-Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlıklar da zamlardan nasibini aldı. Canlı hayvan pazarına giden vatandaşlar, fiyatlar karısında kara kara düşünmeye başladı. Geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 oranında artan büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları cep yakıyor.

 

 

GİRDİ MALİYETLERİ ARTTI FİYATLAR TAVAN YAPTI

 

Tarım ve hayvancılığın başlıca gelir kaynaklarından olduğu Erzurum’da, elektrik, su, mazot ve yem gibi girdi maliyetlerine gelen artışlar canlı hayvan fiyatlarını da yükseltti. Kentte kurbanlık hayvan fiyatları yaklaşık yüzde 100 arttı. En uzuzz kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları 16 bin TL’den başlarken küçükbaş hayvan fiyatları da 4 bin TL’yi buldu.

 

 

Erzurum Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, girdi maliyetlerine gelen zamların hayvan fiyatlarındaki artışın altında olduğunu söyledi. Aynı zamanda hayvancılık da yapan Yıldırım, “Erzurum’da özellikle bayrama 10 gün kala fiyatlar tam olarak netleşir. Ama durum pek iç açıcı değil. Her şeye olduğu gibi girdi maliyetlerine gelen zamlar hayvan fiyatlarını da etkiledi. Yem, mazot, elektrik, su gibi maliyetler 3-4 kat artarken, hayvan fiyatlarındaki artış bunun altında kaldı. Şimdiden kurbanlık hayvan fiyatlarında yaklaşık yüzde 100 artış var, bu son günlerde değişkenlik göstererek artabilir de. Kurban Bayramı’nı geçirdikten sonra bu kış yaşanan yoğun yağışın etkisi umuyoruz ki bizi genel anlamda biraz rahatlatır" dedi.

 

 

TEK BAŞINA KURBAN KESEBİLMEK ARTIK HAYAL OLDU

 

Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman ise, "Eskiden vatandaşın tek başına kurban kesmesi daha kolay oluyordu, artık bu imkansız hale geldi.

 

Bu fiyatlar ile ortak olmadan kurban kesene rastlamak zor. Vatandaş pazarda hayvana bakıyor ama almak için uzun süre düşünüyor. Fiyatlar geçen yıla göre iki kat arttı, buna bir çare bulmak gerek" diye konuştu.

 

 

DİYANET'İN AÇIKLADIĞI RAKAMLAR BİLE YÜZDE YÜZ ARTTI

 

Geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, vekâlet yoluyla kurban kesme bedelini açıkladığı rakamlar da yükselen kurban fiyatlarını ortaya koydu. Erbaş, "Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekâlet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde kestirmek isteyenler için 2 bin 250 TL, yurt dışında kestirmek isteyenler için bin 800 TL olarak belirledik” demişti. Geçtiğimiz yıl bu fiyatlar yurt içinde bin 125 TL, yurt dışında ise 925 TL’ydi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.