Aşure ve Muharrem Ayı

Hicri takvimle yılın ilk ayı Muharrem ayındayız. Muharrem ayı özünde dini güzelliklerin yanı sıra insanlığı sarsan acıların da yaşandığı matemli bir aydır. Muharrem'in 10. günü 'Aşure Günü'dür. Bu günlerde oruç tutulur. İbadetler yapılır. İslâm dünyasında ayrışmaların milâdı ve asırlardır kanayan bir yara ve sızısı dinmeyen derin bir hüznünün de yaşandığı bir aydır Muharrem.

 

Bu ayda tutulan Muharrem oruçlarının, yapılan ibadetlerin, yaşanılan manevi ruhsal arınmaların, işlenilen tüm hayırhah hizmetlerin, yakarışların ve duaların dergâh-i ilàhide karşılığı elbette olacaktır.

 

Evlâd-ı Resûl ve aşkın şehidi Hz. Hüseyn'in ve beraberindeki masumların hunharca ve vahşi bir ilkellikle kadledilişlerinin yaşandığı matem ayıdır Muharrem. Yaşanılan acı; sünni, alevi şii demeden tüm müslümanların ve hatta tüm insanlığın vicdanında dinmeyen derin bir sızı olarak tazeliğini dün olduğu gibi bugün de korumaktadır.

 

Insanlık var oldukça; Yezidler ve Hüseyinler de hep var olacak ve var olmaya da devam edecektir. Fakat her devirde galip; hak ve hakikat olacak ve zalimler hep kaybedecektir. Edebiyatımızda da mersiyelerin, yanık ağıtların konusu olmuştur Kerbela. Erzurumlu bir mutasavvuf şair ve din adamı Alvarlı Efe"nin Divançe'sinden seçilen bir gazelin-ağıtın beyitleri Kerbelà acısına tercüman olur sanırım:

 

Zehr-i nâb içirdi elinden Şah-i Merdan ey felek

Yâ rehâ buldu mu senden merd-i merdan ey felek

Kane gargettin sitemle Kerbela sultanını

Gül gülistan oldu kandan mihr-i devran ey felek

Bahr-ı hune keştiban ettin Hüseyni cevir ile

Ali Aba gülleri oldu hak ile yeksân ey felek

Evlâd-ı Peygamberi saldın belâ deryâsına

Leşker-i ehl-i şekâ ederdi seyran ey felek

Mürtezâ'yı, Müçtebâ'yı, Hazreti Zehrâ'ýı hem

Yaktı ateş-i ciğer eyledi büryan ey felek

Lütfi'ya bu derde derman dünyada imkân yok

Hakim-i Yevmid'din eder adle ferman ey felek

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.