Dışa bağımlılık ve yerli sığır ırkımız!

Ülkemizin ihtiyacı olan kırmızı et ve sütün yüzde 90’ını karşılayan büyükbaş hayvan içindeki yerli sığır oranı her yıl azalıyor.

 

Ülkemizde, 2000’de büyükbaş hayvanların yüzde 40’a yakını, yerli sığır iken bugün sadece yüzde 8.9’u yerli ırk büyükbaş hayvanlardan oluşuyormuş.

 

İthal edilen büyükbaş hayvanlar ülkemiz coğrafi koşullarına uyum sağlayamadığı için hastalıktan ölüyor.

 

Bu rakamları Sayıştay'ın, TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü)raporundan aldım. Sayıştay, raporunda TİGEM'e yerli sığır ırkları ile uygun kültür ırkı sığırlar arasında melezleme çalışması yapılmasını öneriyor.

 

Raporda, büyükbaş hayvancılıkla ilgili şu değerlendirme yapılıyor:

“Ülkemizde 2000’de 10,8 milyon olan sığır varlığı 2019 sonu itibariyle 17,7 milyona yükselmiştir. 2000’de toplam sığır varlığının yüzde 16,7'sini oluşturan saf kültür ırkının oranı 2019’da yüzde 48,4'e yükselirken, aynı dönemde kültür melezi olan sığırların oranı yüzde 44,1'den yüzde 42,7'ye; yerli ırk olan sığırların oranı ise yüzde 39,2'den yüzde 8,9'a düşmüştür.”

 

Bir hayvancılık merkezi olan Doğu Anadolu Bölgesi ve ilimiz Erzurum'da bu oranlar ülke genelinden farklı değil.

 

Peki çözüm ne?

 

İşte çözümde yine aynı raporda yer alıyor. Bakın Sayıştay uzmanları bu konuda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'neşu önerilerde bulunuyorlar:

 “Uzun yıllardır bu coğrafyada yaşayan ve bölgenin gerek iklim gerekse hastalıklarına karşı direnç geliştirmiş olan yerli sığır ırkları yok olma tehlikesi ile yüz yüze kalmıştır” denilen raporda, “Genellikle hastalıktan ari ülkelerden ithal edilen kültür ırkı sığırların Türkiye'nin coğrafi şartlarına ve mevcut hastalıklara karşı dayanıklılık gösterememesi, hayvanlarda adaptasyon sorununun oluşmasına, verim azalışlarına, buzağı kayıplarına ve yüksek maliyetli bir yetiştiricilik yapılmasına neden olmaktadır.

 

Ülkemizde yerli sığır ırkları olarak; Yerli Kara, Doğu Anadolu Kırmızısı, Boz Irk, Güneydoğu Anadolu Kırmızısı, Zavot, Kilis Sığırı gibi ırklar ile kültür ırkları olarak Holstein, Brown Swiss (Esmer Irk), Simmental, Avrupa Kırmızısı, Jersey gibi ırkların mevcudiyeti bilinmektedir. Söz konusu yerli sığır ırklarının uygun kültür ırkı sığırlarla yeni melezleme çalışmalarının yapılması ile genetik potansiyelin korunması ve verimli yeni melez sığırların elde edilmesi ülke hayvancılığına önemli bir katkı sunulacağı mülahaza edilmektedir.”

 

Evet... Sayıştay uyarmış, uyarmasına da bakalım ilgilileri bu uyarılara ne kadar uyarmış!

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Salih TOPER 07 Ocak 2022 23:15

    İnşallah uyarlar... Bölgemizin kalkınmasında hayvancılık önemli bir yer alıyor. Yüreğine sağlık Orhan bey